"Unii politicieni populisti au intrat deja in campanie electorala" – a declarat, duminica, Traian Basescu, la finalul intalnirii cu delegatia Fondului Monetar International. Politician populist mi se pare aproape un pleonasm. Iar campanie electorala face chiar seful statului, anuntand natiunea ca economia a reinceput, discret dar tenace, sa duduie.
Romania este intr-un proces de crestere, reformele au reusit, toate obiectivele (stabilite cu FMI si Banca Mondiala) au fost atinse. Discursul presedintelui nu promite o luminita la capatul tunelului, ci descrie un triumf deja palpabil. Si, fiindca electoratul nu pare capabil sa vada aceasta mareata victorie in lupta cu criza, Traian Basescu ii citeaza pe expertii organismelor internationale care ne finanteaza de doi ani incoace. Sa-i credem pe ei, daca guvernantii nostri nu ne mai conving. Presedintele a formulat explicit aceasta idee bizara, anuntandu-ne ca "Romania este intr-o situatie mult mai buna decat multe state ale Uniunii Europene". Cica el stia asta de mult, dar s-a jenat sa ne-o spuna... Probabil din modestie. Sau, poate, de teama ca romanul incult s-ar putea intreba de ce, daca stam asa de bine, traim totusi atat de prost. Ca echilibrele macroeconomice nu prea te consoleaza cand n-ai bani de intretinere... Asta-i pacatul nostru: credem propriului buzunar mai mult decat vorbelor inteleptilor nostri carmaci. Suntem carcotasi si ne amintim de un lung sir de promisiuni neonorate si de prognoze gresite. Asa ca presedintele il scoate la inaintare pe Jeffrey Franks. Seful delegatiei FMI a devenit – probabil fara voia lui – un fel de comunicator al puterii. Iar Fondul Monetar International este chemat sa ne convinga ca suntem bine guvernati. Ceea ce, in sine, reprezinta un faliment al leadership-ului autohton.
Dincolo de jocurile de imagine si de retorica triumfalista, adevarul este ca FMI nu are motive de nemultumire: Romania a aplicat intocmai retetarul clasic al marelui creditor international. Din pacate, povestile de succes sunt putine in istoria acestei organizatii. Iar Guvernul de la Bucuresti nu a venit cu nici o contributie originala. In afara curbelor de sacrificiu prescrise de dragul echilibrelor "macro", nu exista nici un program coerent de redresare economica. Iar asta nu este responsabilitatea FMI.