x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale FMI, agent electoral

FMI, agent electoral

de Miruna Munteanu    |    01 Aug 2011   •   21:00

"Unii politicieni populisti au intrat de­ja in campanie electorala" – a de­clarat, duminica, Traian Basescu, la fi­nalul intalnirii cu delegatia Fondului Monetar International. Politician po­pulist mi se pare aproape un ple­o­nasm. Iar campanie electorala face chiar seful statului, anuntand na­ti­u­nea ca economia a reinceput, discret dar tenace, sa duduie.

Romania este intr-un proces de crestere, reformele au reusit, toate obiectivele (stabilite cu FMI si Banca Mondiala) au fost atinse. Discursul presedintelui nu promite o luminita la capatul tunelului, ci descrie un triumf deja palpabil. Si, fiindca electoratul nu pare capabil sa vada aceasta mareata victorie in lupta cu criza, Traian Basescu ii citeaza pe ex­per­tii organismelor internationale care ne finanteaza de doi ani incoace. Sa-i credem pe ei, daca guvernantii nostri nu ne mai conving. Presedintele a formulat explicit aceasta idee bi­zara, anuntandu-ne ca "Romania este intr-o situatie mult mai buna de­cat multe state ale Uniunii Eu­ro­pe­ne". Cica el stia asta de mult, dar s-a jenat sa ne-o spuna... Probabil din mo­destie. Sau, poate, de teama ca ro­manul incult s-ar putea intreba de ce, daca stam asa de bine, traim totusi atat de prost. Ca echilibrele macroeconomice nu prea te consoleaza cand n-ai bani de intretinere... Asta-i pacatul nostru: credem propriului buzunar mai mult decat vorbelor in­teleptilor nostri carmaci. Suntem carcotasi si ne amintim de un lung sir de promisiuni neonorate si de prognoze gresite. Asa ca presedintele il scoate la inaintare pe Jeffrey Franks. Seful delegatiei FMI a devenit – probabil fara voia lui – un fel de co­municator al puterii. Iar Fondul Mo­ne­tar International este chemat sa ne convinga ca suntem bine gu­ver­nati. Ceea ce, in sine, reprezinta un faliment al leadership-ului autohton.

Dincolo de jocurile de imagine si de retorica triumfalista, adevarul este ca FMI nu are motive de ne­mul­tu­mire: Romania a aplicat intocmai re­tetarul clasic al marelui creditor international. Din pacate, povestile de suc­ces sunt putine in istoria acestei or­ganizatii. Iar Guvernul de la Bucuresti nu a venit cu nici o contributie originala. In afara curbelor de sacrificiu prescrise de dragul echilibrelor "macro", nu exista nici un program coerent de redresare economica. Iar asta nu este responsabi­litatea FMI.

×