x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Fondurile europene conservă corupţia

Fondurile europene conservă corupţia

de Ionuț Bălan    |    22 Noi 2012   •   14:22

 România nu va înregistra creştere economică anul viitor dacă nu se va debloca absorbţia fondurilor europene, singurele resurse financiare accesibile în această perioadă, care să înlocuiască investiţiile străine şi cele de la buget, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Această luare de poziţie o succede pe cea a şefului statului, care a spus la începutul întrevederii cu preşedintele Parlamentului European că vom avea anul viitor o creştere economică de 2,5% dacă vom reuşi să absorbim fondurile europene. Dar şi pe cea a preşedintelui Consiliului Fiscal, care subliniază că vom avea un vârf de plată al datoriei externe de 13 miliarde de euro în următorii doi ani şi că fără o mai bună absorbţie a fondurilor UE rezervele valutare ar putea scădea rapid.
Profesorul Cristian Păun atrage însă atenţia în revista Finanţiştii că “fondurile europene sunt o mare ţeapă pentru România“ şi încearcă să risipească trei mituri. Primul ar fi acela al gratuităţii fondurilor europene, în condiţiile în care provin din taxele percepute românilor, sunt transferate către bugetul UE şi apoi redistribuite nouă. Un al doilea mit e cel al beneficiilor nete pentru societatea românească, dar aceşti bani gravitează în jurul statului, piaţa şi consumatorul final au o implicare redusă în a decide priorităţile pentru alocarea acestor fonduri. Un alt treilea mit este acela că finanţările europene ar fi singura şansă pentru România în perioada următoare, însă astfel de fonduri alimentează inevitabil corupţia pentru că alocarea resurselor e politică şi nu economică. Potrivit lui Păun, fondurile europene sunt de fapt o formă de extindere a intervenţionismului şi redistribuţionismului la nivel regional menit să justifice ideea de integrare ”economică” şi să asigure o susţinere politică suficientă pentru existenţa instituţiilor europene.
România trebuie să devină performeră nu în atragerea fondurilor europene, ci a fondurilor private. Şi întrebarea este de ce nu reuşeşte să atragă investiţii străine şi să renunţe să se mai gândească la fondurile europene? Cristian Păun răspunde că aceste fonduri private nu vin din afară sau nu se pun în mişcare pe plan local dacă mediul de afaceri este unul ostil.
Concluzia e clară. Fondurile europene sunt „instrumentul” preferat de statele cu corupţie mare şi fără pieţe, „vicii” care le sunt conservate cu ajutorul acestor finanţări. Celelate ţări atrag investiţii străine, pentru că au mediu economic.

×