x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Frica de imigranti

Frica de imigranti

de Vasile Leca    |    20 Aug 2015   •   18:00

Potrivit FRONTEX, dupa sapte luni de la inceputul anului, numarul migrantilor in Europa a depasit 340.00 fata de 123. 500 in perioada similara a anului trecut.

In luna iulie la frontierele UE au ajuns 107.500 de persoane venite prin Mediterana din nordul Africii sau alte tari. In ultima perioada, atentia lumii a fost atrasa de dramele care se desfasoara in insula Kos din Grecia, unde migrantii sositi din Siria au intrat in conlifict cu autoritatile grecesti pentru ca rezistenta lor a ajuns la sfarsit.

Fabrice Leggeri, directorul FRONTEX califica situatia, de la frontierele asaltate acum de valuri de migranti, drept urgenta, fiind necesare interventiile autoritatilor de la Bruxelles.

Majoritatea imigrantilor provin din tarile devastate de razboi ale tarilor Orientului Mijlociu. Sa nu uitam imigrantii africani care incearca sa ajunga in Marea Britanie si care considera ca au acest drept pentru ca “se intorc la cei care le-au fost stapani odinioara”.

In acest context, se pune firesc intrebarea: care sunt cauzele acestei situatii care pot destabiliza linistea unui continent? Daca vorbim de momentul de inceput acesta poate fi localizat odata cu manifestarile clare ale Statului Islamic care de la aparitie si-a proclamat esenta existentei.

Distrugerea semenului, care nu accepta doctrina fundamentalista “totul incepe de la noi”. La inceput, lucrurile au fost luate usor, dar cand totul a intrat in negura nebuniei si Statul Islamic a inceput sa devina realitate in Siria si Irak, clopotelul a tras semnalul atentiei, dar desteptarea a fost putin tarzie.

Dupa patru ani de la laudata “primavara araba“ ne-am trezit in fata unui imens dezastru, tolerat de interese ale Occidentului. Miscarile pro-democratie din zona araba s-au derulat intr-un spatiu incapabil structural, inca nepregatit sa poata face fata la asemenenea miscari.

Atrocitatile la care asistam in Siria, Irak, Libia si alte zone instabile nu au atras suficient atentia asupra a ceea ce se intampla in prezent in aceste spatii.

Aceste valuri de refugiati, ce au asaltat Europa, sunt majoritari crestini care dupa ce au asistat la inceputul demolarii unor culturii milenare si-au dat seama (este drept urmare unor presiuni greu de imaginat) ca trebuie sa-si salveze ce au cel mai de pret, viata. Asistam la deznadejdea si dramele unor oameni vinovati ca s-au nascut in acele zone si cu alte conceptii.

Dar mai dureros este faptul ca, oameni si institutii internationale create pentru ajutorul celor in suferinta, functioneaza in debandada si nesiguranta.

Ungaria se protejeaza construind garduri, Italia priveste cu “nedumerire“ la dramele de pe mare, Grecia cere ajutoare din afara, iar restul se uita. Nu trebuie sa existe teama de imigranti, ci de urmarile ce vor fi pentru Europa.

×