Cu totii stim ca...'florile' stiu si simt, ca florile ne inteleg si ne raspund. Stim ca pomii stiu de frica (dar , mai ales, de intentii frumoase) si se grabesc sa dea rod daca-i amenintam sincer cu taierea sau daca-i iubim. Diferite studii stiintifice au dezvaluit existenta unui univers viu, sensibil, care ne inconjoara in fiecare zi intr-o aparenta tacere si asta nu pentru ca lumea vie din jurul nostru tace cu adevarat, ci pentru ca noi nu-i intelegem limbajul.
Pana si frunzele de salata alintate dau recolte mai bogate, pana si semintele, mucegaiurile, insectele si animalele mici sunt influentate de gandurile noastre, asa cum arata cercetarile unui om de stiinta, Daniel Brenor, citat de Lynne McTaggart in cartea sa, 'Experimentul intentie'. Aceeasi sursa prezinta nenumarate experimente stiintifice care documenteaza serios existenta unor legi ale vietii, care , daca le-am cunoaste, le-am intelege si le-am aplica, ar putea schimba lumea noastra 'din radacini'. Informatiile revolutionare ale stiintei ne-ar obliga – daca le-am cunoaste - sa ne autoverificam continuu, fie si numai din pricina intelegerii faptului ca nu doar vorbele ne sunt 'vii si lucratoare, mai ascutite decat orice sabie cu doua taisuri si patrund pana la despartitura sufletului si a duhului', cum ne spune Biblia in 'Evrei: 4,12', ci si gandurile si sentimentele.
Stiinta ne aduce tot mai multe dovezi ale faptului ca materia in sine nu are putere, ca intreaga putere a existentei se petrece in domeniul nevazut, in sferele inimii si ale gandirii. Noi, oamenii, comunicam si fara rostire, noi ne intelegem cu plantele, cu animalele, cu toate fiintele, noi le vorbim florilor si florile ne raspund, cum numai prin gand si sentiment le vorbim copiilor, prietenilor, dusmanilor, adversarilor si celor ce vietuiesc in preajma noastra. Daca florile ne inteleg gandurile si ne percep sentimentele, cum ne-am putea imagina ca oamenii, fie si la nivel inconstient, nu ne pot intelege?
'Intentiile bune ale altuia pentru tine pot sa fie la fel de puternice ca si ale tale', arata intr-un studiu William Braud. Nu am spatiu acum sa detaliez amanuntele acestei cercetari, dar – mergand pe increderea si cunoasterea intuitiva a fiecaruia – incerc sa transmit un mesaj despre responsabilitatea in relatia cu oamenii de langa noi, fie cei aflati in situatii dificile, fie cei pe care – printr-o gandire distructiva – ii putem aduce in situatii dificile. Incerc sa spun, in acelasi timp, ca avem puterea launtrica de a modifica o spirala negativa, ce se manifesta in vietile noastre sau ale celor din jur, doar gandind constient tot ce-i mai bun pentru noi sau pentru acea persoana.
'Repetitia mentala detaliata' este tot un concept al cercetatorilor, care au descoperit ca-i suficient ca un chirurg, de exemplu, sa-si repete mental operatia pe care urmeaza sa o faca, sa vizualizeze deznadamantul fericit si vindecarea pentru ca intentiile sale bune sa devina realitate. Noi repetam mental oricum situatii si evenimente, numai ca o facem inconstient si, de cele mai multe ori, negativ. Prin gandurile noastre putem rani florile, insectele, pomii, dar si oamenii si, inconstient, ranim oamenii pe care-i iubim mai mult, caci derulam in minte prea insistent defectele lor si nemultumirile noastre. Am putea alege sa ne concentram atentia asupra celor dragi macar si sa ni-i imaginam sanatosi, bucurosi, fericiti, iesind cu bine din situatiile grele ale vietii. Nu putem ajuta pe cineva mai mult in aceasta viata decat gandind pentru el tot ce-i mai bun.