x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Gangsterul Boldea, bomboana pe colivă

Gangsterul Boldea, bomboana pe colivă

de Petru Calapodescu    |    22 Mar 2012   •   08:39
Am intalnit mereu afirmatia ca in Romania ruleaza "un film cu prost". E folosita si in cazul scandalos de la Galati, de unde avocatul Mihail Boldea - crescut de liderul local al PDL, Mircea Toader, si propulsat deputat exact atunci cand conducea deja o banda de gangsteri, de jefuitori si falsificatori - si-a luat fara probleme talpasita.Fugind in Turcia si zburand si de acolo nu se stie unde, in momentul in care, in sfarsit, dupa ani de zile, autoritatile judiciare au iesit dintr-o penibila si condamnabila letargie. Nu, in nici un caz Boldea nu a fost prost si nici nu a talharit la plesneala. El a lucrat metodic, nu ca un gainar de rand, ci ca parte sau beneficiar al unui sistem minat fie de incompetenta, fie de coruptie si de complicitati morale si politice.
El nu e nimic altceva, decat o mladita a unui trunchi al gulerelor albe, prea putin si prea rar atinse - cum ni se tot reproseaza de la Bruxelles - de bisturiu. Ani si ani, Boldea a spalat bani, a masluit, el sau banda sa, documente, a inhatat case, a torturat psihic si chiar fizic victimele. Ani de zile si-a screscut nemasurat averea, greu de explicat doar prin "maiestria" sa la bara. Toate astea, nu undeva, departe de ochii lumii, ci in mijlocul unui oras in care lumea cam stie ce poate pielea fiecaruia, mai ales cand e vorba de persoane publice, de demnitari. Dar tot ani de zile Boldea s-a bucurat de sprijinul politic solid al PDL, conflictul cu Mircea Toader intervenind tarziu, si ma indoiesc ca din motive doctrinare sau morale. Daca Mircea Toader a stiut, a avut semnale ca Boldea e un gangster si s-a multumit sa-l vada plecat, tarziu, in alt partid, apoi poarta o culpa greu de trecut cu vederea. Boldea a lucrat aproape la vedere. A ridiculizat un intreg sistem judiciar - Politie, Parchet, SRI, etc - cuprinzand mii de oameni si inghitind sume uriase de la buget, spre a interveni in primul rand si rapid in asemenea cazuri. S-au miscat inhibat si la fel de bicisnic ca si in cazurile Hayssam, Necolaiciuc, Popa FNI etc, fiind buni sa se laude doar cu capturarea de plevusca si sa se mire ca nu se ridica de pe Romania Mecanismul de Verificare al UE.

Mihail Boldea era prezentat ca o speranta a PDL. Asa cum au fost si Pasat, Ridzi sau alti demnitari portocalii pe langa care, cerandu-si probabil scuze, nu mai pot trece nepasatori nici barem oamenii Codrutei Kovessi, cei de la DIICOT sau DNA. Vin alegerile, deocamdata cele locale, iar PDL - cu "nesecatu-i rezervor de cadre" - propune iarasi oameni profund compromisi. Din partidul in sine, sau "detasati" ad-hoc pe la UNPR, ori vacsuiti ca independenti. Aradul nu poate respira decat prin plamanii penalului Falca, finul prezidential, cel al carui dosar justitia il plimba aberant.La Bistrita, liderul Ioan Oltean nu vede alt primar mai curat si mai uscat decat ex-ministrul Ioan Botis, implicat intr-o sfeterisire de fonduri europene, ba si intr-o gainarie cu un decont, dezvaluita si stopata de Jurnalul National.
Peste gasca de la Cluj se arunca val de ceata, iar Boc, in vizita pe acolo, il bantuie grija revizuirii Constitutiei si nu scoate un cuvintel despre potlogariile emulului sau, Sorin Apostu. La Craiova, alt inculpat, Antonie Solomon, transferat si el la UNPR, continua sa jongleze cu fondurile primariei si cu banii europeni, irosindu-i pe investitii absurde si "mai vrand o data" lenta de primar: nu-si face griji ca, alergand pe la instante, nu va avea timp.
Si alte nenumarate asemenea cazuri. Care demonstreaza ca PDL e un partid profund infestat penal, care nu-i capabil sa-si administreze el insusi un tratament de soc.Scandalul Boldea nu-i decat bomboana de pe coliva pe care electoratul nu mai are nici cel mai mic motiv sa nu o fiarba la alegeri. Decat daca nu cumva accepta perpetuarea garniturii penale.

×