x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Gaşca Boc n-a demisionat

Gaşca Boc n-a demisionat

de Petru Calapodescu    |    08 Feb 2012   •   16:17

Guvernul Boc n-a demisionat. Pentru simplul motiv ca nici nu a existat ca atare, deci nu avea ce mandat oficial sa depuna. A functionat doar ca o gasca de trompetisti si executanti docili ai lui Traian Basescu si de vechili ai jupanilor din teritoriu. Buna sa aplice o singura politica, sufocarea populatiei, si sa dreneze catre clientela portocalie Bugetul tarii. Stransura numita generic Cabinetul Boc si periata uneori - atunci cand se ingrosa gluma si se incingeau spiritele, prin cate o remaniere tip praf in ochii lumii - a umplut insa in aceasta iarna paharul rabdarii populare, a electoratului. Care, exasperat ca avertismentele transmise prin intermediul absolut tuturor sondajelor sunt nu ignorate, ci de-a dreptul persiflate de o putere aroganta si abuziva, a iesit in strada, unde, de aproape o luna, are trei revendicari esentiale: Jos Basescu!, Jos Guvernul!, Alegeri anticipate!. Intr-o inca o diversiune, Basescu l-a silit pe Boc sa recurga la mascarada demisiei intregului guvern, sperand ca aruncarea de pe zid a garniturii de motoci va stinge incendiul. Desigur, tot circul a fost ambalat in declaratii sforaitoare privind sacrificiul unui cabinet performant, care a salvat Romania, bla-bla-bla, dandu-i stabilitate. Intr-adevar, gratie masurilor initiate de Basescu si executate de Boc&Co, Romania e... stabila, dar pe ultimul loc din UE, cu un nivel de trai mizerabil, cu o mortalitate si morbiditate incredibile, determinate de foame si de inexistenta politicilor de sustinere sociala a categoriilor nevoiase, mereu mai numeroase.

Mascarada demisiei - prin care se incearca abaterea atentiei de la principalul incriminat, Traian Basescu - e continuata de formarea unui nou guvern, alcatuit, cu una sau doua exceptii, nu din profesionisti, nu din ministri experimentati, ci din tutari ai fostilor ministri. O tara aflata in criza e gata sa se pricopseasca fie cu imberbi cu cas la gura, fie personaje de comedie, tip succesorul Elenei Udrea, Cristian Petrescu, acela care, daca inchizi ochii si-l auzi vorbind, crezi ca te afli in preajma lui Agamita Dandanache interpretat de Beligan. Ca si majoritatea colegilor sai, va fi papusarit tot de Basescu, prin intermediul lui Boc si al fostilor ministri. Context in care Mihai Razvan Ungureanu va avea mainile legate si, in pofida staturii sale intelectuale si a bunelor intentii afirmate, se va alege cu o cariera compromisa.

Nu in ultimul rand, insa, o constatare. Destinul Romaniei continua sa nu-l hotarasca majoritatea populatiei, nici principalele partide,ci formatiuni care cumuleaza abia vreo 7+8% din intentia de vot: UDMR, UNPR si Minoritatile. Pana si PDL a priceput ca trebuie sa-i debarce, barem formal, pe fostii ministri. UDMR - nem, ba are si noi pretentii duhnind a extremism, UNPR l-a persiflat pe premierul desemnat, iar Minoritatile, ca de obicei, fac balet. Consecventa si dand tot mai transante semne ca s-a desteptat ramane strada. La minus 20 de grade. Dar vine si primavara, dupa o iarna din care va scapa cine si cum va putea, stuchindu-si in san dupa cat patimeste de pe urma administratiei portocalii.

×
Subiecte în articol: gaŞca boc n-a demisionat