x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ghid pentru pedepsirea… Justiţiei!

Ghid pentru pedepsirea… Justiţiei!

de Marian Nazat    |    16 Feb 2012   •   21:00
Ghid pentru pedepsirea… Justiţiei!

Citesc si nu-mi vine sa cred, citesc si ma frec la ochi, sperand ca nu-i decat o inchipuire. Cica un grup de magistrati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a redactat, in urma cu cateva luni, o serie de recomandari privind individualizarea pedepselor aplicate coruptilor. Articolul se intituleaza "Ghid pentru pedepsirea corecta a coruptilor" si-si propune sa justifice propagandistic anularea independentei pretoriului, nu bagati in seama titlul inselator! Caci, a-i lua ju­de­ca­to­ru­lui dreptul de a hotari potrivit propriei convingeri inseamna a-l transforma intr-un simplu birocrat. Intr-un functionar supus ordinelor ierarhice, gata oricand sa execute dispozitiile primite de "sus". Basca viitoarea lege a raspunderii prin care ministrul – altfel om politic – va dispune arbitrar indepartarea din magistratura a judecatorilor indezirabili unuia ori altuia din fruntea tarii. Culmea, existenta unui asemenea "Ghid" n-a fost infirmata pana acum de conducerea instantei supreme, ceea ce ma pune pe ganduri. Sa-si asume ea o astfel de aberatie, de anihilare vo­luntara a privilegiului de a decide independent in unele cauze penale? Fiindca si aici e o alta bizarerie: de ce recomandari doar in dosarele de coruptie, nu si in celelalte? Care sa fie ex­pli­ca­tia acestei scandaloase discriminari? Ma asteptam ca breasla judecatorilor sa iasa in public si sa combata noua sa­ma­volnicie, pornita (ce paradox!) din chiar interiorul puterii ju­de­ca­to­resti! Sa se nasca dezbateri aprinse, sa se ingalbeneasca ecranele televizoarelor de "breaking news", sa curga cisterne de cerneala, sa se umfle la galci purtatorii de cuvant ai Justitiei. Din nefericire, nimeni n-a suflat o vorba, toti au tacut si tac malc, semn ca poetul Lucian Avramescu are dreptate cand scrie premonitoriu: "Ca­pul plecat nici sabia nu-l taie,/ Dar vorba asta nu e buna aici,/ Spi­na­rile cu cat sunt mai plecate,/ Cu-atat mai mult cer sabie sau bici". Ca niciodata, se doreste retrogradarea ju­de­ca­torului in simplu socotitor, a carui menire principala e sa aplice intocmai rusinosul "Ghid". Probabil ca in­dreptarul cu pricina a fost conceput de insi transferati cu alte sarcini la ins­tanta suprema, cartite infiltrate aco­lo sa submineze din interior institutia, imi zice un co­leg mai hatru. Glu­ma asta ma in­gro­zeste, dar daca… – Alung naluca, desi in­jo­si­toa­rele recomandari vor "speria dreptatea" din Casa Justitiei, ca sa-l citez pe Petru Cretia. Judecatorul nu trebuie de­ca­zut la conditia de manufacturier, de lucrator cu norma, obligat sa scoata un produs conform standar­de­lor dinainte fixate. Individul din­tre co­pertile dosarului are unicitatea lui, spetele nu sunt piulite sau suruburi mesterite dupa un stas anume.

Nastrusnicia tembela a acestui "Ghid" imi aduce aminte de eseul lui Giovanni Papini – "Tribunalul electronic" –, despre care am mai scris in anul 2003, in cartea "Romania de-a-ndoaselea". Asadar, locuitorii ora­sului Pittsburg au creat intaiul aparat mecanic producator de justitie, un ecran gigantic instalat pe zidul celei mai spatioase sali a tribunalului. Si italianul descrie apoi intampla­rea in stare sa ne infioare: "Judecatorii, avocatii, grefierii nu sunt asezati la lo­cul lor obisnuit, ci in primele randuri ale publicului, ca simpli spectatori; ma­sina nu are nevoie de ei; ea este mai perfectio­nista, mai precisa si mai sigura decat mi­cul lor creier uman. Enormul cre­ier electronic nu are decat un singur ope­rator, un tanar me­canic care stie se­cre­tele ne­nu­ma­ra­­te­lor fotocelule si ale celor cinci ma­nete cu ajutorul ca­rora se face in­te­ro­gatoriul si se ob­tin deciziile. Unica amintire din trecut este o balanta din bronz asezata, pla­tonic, deasupra acestui creier jus­titiar de metal.

Prima sedinta a acestui nou tribunal a inceput in aceasta dimineata la ora 9. Intaiul acuzat a fost un tanar muncitor otelar acuzat de uciderea unei fete care nu-l accepta. Acuzatul si-a spus povestea sa, martorii pe a lor. Tehnicianul a apasat pe un buton pentru a intreba masina ce articol din cod trebuie aplicat acestui caz. Imediat au aparut pe ecranul luminos numerele articolelor cerute. Apoi, creierul eletronic, solicitat cu dibacie de secretarul sau uman, a acordat acuzatului circumstante atenuante, dupa care, pe un alt ecran, a aparut sentinta: 23 de ani de munca silnica pentru tanarul asasin. Un distribuitor automat a scuipat apoi un cartonas pe care era inscrisa sentinta; acesta fu luat de inspectorul de politie, care pleca ducand cu sine pe condamnat".

Doamnelor si domnilor magistrati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, chiar vreti sa ajungem in situatia ima­ginata de sclipitorul eseist florentin? Cat nu e prea tarziu, aruncati gunoiul acela din sertare si lasati propria voastra convingere sa hotarasca, nu aveti nevoie de nici un "Ghid" pentru alegerea verdictului corect! In defini­tiv, sunteti judecatori ina­mo­vibili, si nu zilieri ai altor puteri!

×