x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Gittenstein, scut cu gloanţe oarbe pentru Băsescu

Gittenstein, scut cu gloanţe oarbe pentru Băsescu

de Dan Constantin    |    29 Ian 2012   •   17:16
Gittenstein, scut cu gloanţe oarbe pentru Băsescu

Excelenta Sa, dl ambasador al SUA la Bucuresti se arata foarte activ in ultimele zile. Dezvoltarea relatiilor economice in ca­drul par­te­neriatului strategic este urmarita cu prioritate si, in acest sens, am­basadorul sustine des­chis activitatea Fondului Pro­priet­atea, gestio­nat de fondul de investitii Templeton. Dar de la gestionar si pana la proprietar este o mare diferenta pe care dl ambasador o trece cu vederea. Participand acum cateva zile la aniversarea unui an de la listarea pe bursa a Fondului, dl Gittenstein vedea doar partea plina a paharului – cresterea ponderii investitorilor straini, uitand ca administrarea de catre Templeton nu a raspuns si asteptarilor actiona­rilor mai mici, romani, care sunt despagubiti cu actiuni la Fond.

Gittenstein a aparat de asemenea actiunile in instanta deschise de Templeton impotriva statului ca actionar in companiile energetice. Nu tot ce face Templeton ca fond de investitii cu interese globale este automat si in interesul statului roman care administreaza capitalul public. In contextul vanzarii pe bur­sa a actiunilor Romgaz, Hidro­elec­tri­ca, Nuclearelectrica, dar si al altor pachete de la Petrom, Trans­ele­c­­trica si Transgaz, dl Ambasador nu a sesizat ca si aceste masuri luate de Guvern sunt puternic contestate de protestatarii din orasele Roma­ni­ei?

Dl ambasador stie exact ce se intampla in Piata Universitatii, dar este mai grijuliu cu piata bursiera, la care se refera pe larg in discursul aniversar.

Departamentul de Stat, pe baza evaluarilor trimise de reprezentantii SUA la Bucuresti, daduse un comunicat in care punea protestele care zguduie societatea exclusiv pe seama masurilor de austeritate. Nu primise, probabil, semnalul corect: zecile de mii de protestatari care exprima de fapt nemultumirile multor milioane de romani (citat din Traian Basescu) doresc in primul rand schimbari radicale in plan politic. Principalele revendicari sunt demisia Presedintelului Basescu si a Guvernului Boc, urmate de organizarea de alegeri anticipate. Or, aceste schimbari nu par sa fie o bucurie pentru dl ambasador, care vede in regimul Basescu cel mai bun "scut" pentru interesele SUA. Cumpararea de avioane F-16, plasarea unor companii de asigurari de sanatate in sistem, exploatarea sisturilor de gaze au drept garant pe Traian Basescu. Dl Gittenstein risca iesiri publice cu ecou negativ pentru a-i sustine poli­tica lui Traian Basescu. Acuzat de protestatari de instaurarea unui regim cu democratie restransa, Basescu s-ar pune automat pe lista neagra a SUA, sustinatoare fara re­zerve a democratiei pe intreaga Planeta. Pentru a ne convinge, si a se convinge ca Basescu nu este un dictator, Gittenstein comite o gafa de proportii, spunand romanilor ca trebuie sa se bucure ca nu primesc gloante in cap, ca in Siria. O asemenea declaratie pune pe Excelenta Sa in afara cadrului diplomatic si a democratiei sustinute in SUA.

Ii respectam domnului Gittenstein prietenia fara margini cu Basescu Traian, dar a admite declaratii socante si jignitoare pentru romanii deveniti cetateni de mana a doua, care trebuie sa se bucure ca scapa nevatamati din miscarile de protest, este inaccep­tabil. De fapt, Gittenstein trage cu gloante albe pentru a ne avertiza sa nu-l mai deranjam pe Basescu, baiatul cel bun, cu cereri de demisie. Daca se supara si schimba cartusele de manevra?

×