x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Gladiatorii

Gladiatorii

de Victor Ciutacu    |    10 Iul 2012   •   12:24

Crin Antonescu s-a instalat, in urma verdictelor succesive ale Curtii Constitutionale, legal si decent, fara tam-tam demonstrativ, la Cotroceni. Deocamdata, doar temporar, cu titlu de interimat, pentru minim trei saptamani, pana la referendum. Daca-l ajuta Dumnezeu, sansa si va coerenta actiunilor, s-ar putea titulariza pe functie. Fiindca are-n spate un conglomerat politic solid (aflat si la guvernare), iar minciunile imagistice gen MRU n-au lipici la electorat.

Omul asta, asa lejer si superficial cum pare el la prima vedere, a reusit o performanta politica de care putini l-au crezut in stare. Degajatul lider liberal de odinioara, ce parea sortit pe vesnicie opozitiei (inclusiv in interioril propriului sau partid), a castigat presedintia PNL, a obtinut cel mai bun scor postrevolutionar in alegeri si, dupa o seceta cumplita, si-a readus formatiunea politica la guvernare. Imediat dupa asta, impreuna cu Victor Ponta, alaturi de care a fost ironizat de toata propaganda portocalie, la locale, a scos aproape de tot culoarea portocalie din tara. Acum, la capatul unui blietzkrig care n-a dat rateuri, dar care a generat rani serioase in exteriorul Romaniei, l-a scos si pe presedintele-jucator din Palat. Dar razboiul fulger al USL impotriva fostei puteri, purtat deocamdata cu o suficient de larga sustinere populara, nu se va sfarsi cu adevarat decat daca referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu va fi incununat de succes.

Pana atunci, e o lupta pe viata si pe moarte. Unii-si joaca libertatea, altii legitimitatea. Mai ales dupa de Antonescu a ridicat miza la cota paroxismului, angajandu-se in plenul Parlamentului sa iasa din politica daca Basescu va triumfa la referendum, radicalizarea e totala. Cale de mijloc nu mai exista. E ca la gladiatrori, care pe care. Cine pierde se curata, cine castiga ia tot. Se joaca mediatic, se joaca institutional, se joaca in plan extern, se joaca la rupere. Iar Curtea Constitutionala, care a procedat iar ca Rabinul din Buhusi (referendum valid la peste jumatate participare si demitere la peste jumatate dintre voturi pro), a ridicat tensiunea la cota maxima. Uselistii trebuie sa-si aduca la vot propriul electorat si sa potenteze la maxim ura impotriva regimului Basescu, pentru a mai scoate din casa si lumea care nu-i musai activa politic. Pedelistilor le-ar conveni, strategic, sa nu se valideze referendumul, deci sa si-i tina pe ai lor acasa. Dar e cu dus-intors. In primul rand, urnele-s la uselisti. Fara pedelisti la supraveghere, o sa fie carnaval electoral. In al doilea rand, cum isi poate justifica Basescu, om politic devenit legenda ca luptator politic neinvins, un eventual apel de neiesit la vot catre propriul electorat? In al treilea rand, presupunand ca si-ar asuma la disperare o asemenea lasitate, rezultatul ar fi undeva la peste 90% impotriva lui. Chiar si nevalidat, referendumul l-ar lasa golit de orice legitimitate. Ar fi un presedinte (cu anvergura) de (sef de) cartier. La cum arata astazi tabloul, eu cred ca nu prea are de ales si trebuie sa se lupte pana la ultima picatura de energie. Ori intoarce soarta meciului si intra-n istorie, ori cade eroic.

×