x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Gloria fragilă a UDMR

Gloria fragilă a UDMR

de Miruna Munteanu    |    28 Feb 2011   •   17:48

Dacă vreun cataclism ar fi surpat sâmbătă Casa de cultură a sindicatelor din Oradea, clasa politică românească ar fi fost decapitată. Lide­rii puterii şi ai opoziţiei s-au înghe­suit să-şi prezinte omagiile la Congresul UDMR cu entuziasmul unor vânători de zestre porniţi să peţească partida anului.

Flancat de Emil Boc şi de Victor Ponta, Marko Bela avea toate mo­ti­ve­le să se simtă satisfăcut. La sfârşitul îndelungatului său mandat, influenţa Uniunii Democratice a Maghiarilor din România se află la apogeu. Depăşeşte cu mult ponderea electorală a minorităţii pe care o re­pre­zintă. Această influenţă este însă conjuncturală. Şi profund fragilă.

UDMR a ştiut să profite de faptul că nici un partid din România nu mai poate visa la un scor de peste 50% în alegeri. Obligaţi la alianţe, marii jucători de pe scena politică au înţeles imediat avantajele unui partener mic şi neproblematic din punct de vedere doctrinar, dispus să se acomodeze oricărui stil de guvernare. Prezenţa la guvernare pare să fie, de altfel, singurul ţel nesmintit al acestei formaţiuni extrem de versatile în alegerea partenerilor de drum.

Contând pe un electorat captiv şi disciplinat, UDMR şi-a permis să cocheteze dezinvolt ba cu stânga, ba cu dreapta, fără să rişte sancţiuni la urne. Votanţii săi nu sunt sensibili la retorica majorităţii, au priorităţi specifice. Mai mult decât economia, îi interesează autonomia. Or, în această direcţie, formaţiunea condusă până de curând de Marko Bela nu a avut oscilaţii. Dimpotrivă, a ştiut să stoarcă de la orice partener de guvernare concesii suficiente pentru a-şi mulţumi alegătorii. Paradoxal, tocmai în aceste succese se află germenii declinului UDMR. Multe dintre ele au accentuat enclavizarea comunităţii maghiare, pentru ca în final să erodeze chiar bazinul electoral al uniunii.

Dreptul de a nu cunoaşte limba română se dovedeşte acum un mare handicap pentru o populaţie puternic afectată de şomaj şi sărăcie. Pentru aceşti oameni, şansa să-şi găsească un loc de muncă este mai mare în Ungaria decât în ţara lor natală. Iniţiativa Guvernului de la Budapesta de a acorda cetăţenia etnicilor maghiari din afara graniţelor riscă să provoace un adevărat exod. Iar UDMR-ul riscă să se trezească în curând cu mult mai puţini alegători. Pe care, foarte probabil, va trebui să şi-i dispute cu o formaţiune nouă, cu un discurs mult mai radical. Iată de ce, deşi aparent pe cai foarte mari, liderii UDMR au coşmaruri legate de pragul electoral...

×