x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Golful - locomotiva scoasă din pușcărie

Golful - locomotiva scoasă din pușcărie

de Dan Constantin    |    14 Apr 2015   •   20:07

FMI anunță o creștere globală mediocră pentru o perioadă lungă. Ritmul anemic nu e o surpriză pentru UE care s-a înțepenit după 2009 în amorțeală politică și divergențe economice. Criza euro și războaiele locale din Ucraina induc alte elemente de stagnare și impun cheltuieli militare suplimentare.

România a reușit să iasă din recesiunea pe termen lung la care părea condamnată aprioric.Rețeta FMI de austeritate extinsă a fost însă repudiată politic și un plan cu grad mai mare de independență este acceptat de mediul de afaceri și susținut de populație.Pentru a ține acest curs pozitiv, România are nevoie, evident, de legături mai strânse cu puținele ”locomotive” care mai trag la nivel mondial spre ritmuri superioare de creștere.

Orientarea majoritară a exporturilor românești spre UE au asigurat stabilitate și suport pentru înnoirea tehnologică și managerială. Semnele stagnării longevive în UE impun să privim cu multă deschidere și curaj și spre alte orizonturi profitabile. De China, una din țările cu economiile cele mai înalte de dezvoltare sunt legate multe speranțe pentru exportatori, cât și proiecte consistente de investiții.

O zonă doar tatonată de România și mereu plasată pe lista secundară de oportunități este zona Golfului. Qatar, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Bahrain, Oman sunt reunite într-un Consiliu de Cooperare al Golfului. Cele 6 țări au o putere economică uriașă (1641 miliarde dolari GDP în 2013), provenită majoritar din petrol. Aceste țări au un excedent comercial de 416 miliarde dolari în 2012, deci, disponibilități semnificative pentru importuri. O radiografie excelentă a zonei o găsim în lucrarea “Viziunea 2020 - Oportunități de business în țările Consiliului de Cooperare al Golfului”. Autorul, Bogdan Popovici, a realizat-o în penitenciar, dar ea deschide o fereastră de libertatate spre idei cu mare potențial de valorificare pentru România. Reducerea prețului la țiței este o nouă oportunitate pentru economia românească de a oferi prin complementaritatea ei cu zona Golfului o rezolvare a cererii de alimente.Golful poate fi locomotiva de care avem nevoie și pe care o ținem în depou.


×