x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Gramatica de la cap se-mpute

Gramatica de la cap se-mpute

de Razvan Barbulescu    |    14 Iul 2008   •   00:00
Gramatica de la cap se-mpute

Ministrul secretar de stat Svetlana Preoteasa s-a simţit datoare să-şi apere Bac-ul, după ce i se reproşase că şi-a luat concediu tocmai cînd examenele erau în toi. Dna ministru a ţinut o conferinţă de presă şi pe tonul indignat al profei care şi-a prins elevii trăgînd pe nas în clasă a lămurit lucrurile: "A fost anul cu Bac-ul cel mai bine organizat".



Bac-ul din acest an a avut două virtuţi. Prima: s-a copiat în draci. A doua: a scos în faţă două personaje nostime, care au demonstrat convingător că între perlele de la Capacitate sau Bac şi gramatica ministerială există o legătură de nezdruncinat.

Ministrul secretar de stat Svetlana Preoteasa s-a simţit datoare să-şi apere Bac-ul, după ce i se reproşase că şi-a luat concediu tocmai cînd examenele erau în toi. Dna ministru a ţinut o conferinţă de presă şi pe tonul indignat al profei care şi-a prins elevii trăgînd pe nas în clasă a lămurit lucrurile: "A fost anul cu Bac-ul cel mai bine organizat".

Depinde de perspectivă. Fiindcă, e adevărat, s-a copiat cu talent, după teancuri de copiuţe tipărite ca buletinele de vot, de multe ori sub atenta supraveghere şi competenta îndrumare a cadrelor didactice. N-au copiat fricoşii. Şi nici tîmpiţii, care mai cred în cariere făcute temeinic. Ăştia s-a revoltat, s-a scandalizat, au reclamat şi au rămas de proşti.

În faţa jurnaliştilor, lipsită de copiuţă, un text din care să se reverse indignarea în mod coerent, dna ministru a produs perle în lanţ. Perle din alea mişto, vii ca limba română din piaţă şi tribuna aia în care imnul naţional începe cu un profund huooo! Luaţi notiţe!

"Ceea ce noi am moştenit acest sistem bolnav cum îl cataloghează toată lumea, zicea dna ministru, sistem bolnav este datorită unor alţi miniştri care s-au aflat la conducerea ministerului".

Pentru aceste propoziţii turmentate şi cele cîteva cuvinte potrivite ca nuca, un elev o fura la Capacitate cu succesuri. Ei bine, textul dnei ministru trebuie să devină un document oficial. Orice mamă indignată de prestaţia odraslei poate veni la contestaţie cu pilda dnei ministru.

Dar ce-a urmat a fost de milioane. Solidaritatea ministerială la vîrf a produs un show de zile mari. Ministrul Cristian Adomniţei a ţinut morţiş să demonstreze la tv mai multe chestii. Cea mai importantă: că şi miniştrii e oameni. Şi-a dat drumul Adomniţei ca la ştrand, de la trambulina mare. Aia fără apă. Festival de Swarovski. Cu ochii pe el, antipatica Monica Tatoiu. Nenică, scotea Adomniţei un mărgăritar, Tatoiu îi dădea una-n falcă. Adomniţei: "… marei părţi". Profa Monica: "… marii părţi". Adomniţei: "… cea mai mare număr". Prompta Monica: "… cel mai mare". Adomniţei: "… poţi să copii". Vigilenta Tatoiu: "să copiezi". Ministrul era varză. Nu pricepea în ruptul capului ce dracu’ are Tatoiu cu el. Hai, zău, madam Monica, şi miniştrii e oameni, bre, zău, crezi că e uşor să vorbeşti în public... Şi textual: "Să nu vă imaginaţi că o poziţie publică e foarte uşor de ocupat". Cristi punea atîta suflet, încît îţi dădeau lacrimile ca-n momentul naţional cînd Băse îl mîngîia pe Stolo.

Greu de înţeles cum, dintre atîtea lucruri ce pot fi uitate, miniştrii uită tocmai gramatica. Poate unde se face hăt departe prin clasele mici. Cinstiţi să fim însă, istoria cu exprimarea corectă e din ce în ce mai mult o tîmpenie. Important e să te faci înţeles, fato, frate…, unde n-ai vorbe, dai din mîini şi te scoţi. Nasol e cînd ajungi mare, prin ministere sau parlament, uiţi de copilărie, scrii "miau" ca pisica, dai hotărîri, legi şi pui virgula după cum respiri. Vă imaginaţi, vorba lui Cristi, ce lege îţi iese dacă ai astm.

×
Subiecte în articol: editorial