x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Grecia se mută în Portugalia?

Grecia se mută în Portugalia?

de Dan Constantin    |    20 Oct 2015   •   06:24

Vara 2015 a fost mai fierbinte din cauza crizei greceşti. Scenariile catastrofice anunţau destrămarea zonei euro, scoaterea tancurilor pe străzile din Atena, haosul european. După alegerile din septembrie din Grecia nimeni nu mai vorbeşte de ‚,pericolul Tsipras’’, de ameninţarea Syriza. Grecia, aşezată pe o pernă financiară susţinută de Uniunea Europeană cu bani nemţeşti, a început să-şi strângă moderat cureaua.

Lovitura pe care a dat-o Volkswagen sub centura economiei europene, prin frauda instituţionalizată, este mai dăunătoare decât lipsa de coerenţă şi disciplină ideologică a grecilor? Analiştii se feresc să facă asemenea comparaţii care ar perturba echilibrele germane şi ar impune căderea unor capete de la Cancelaria din Berlin.

Pentru a estompa bătăile motoarelor șmecherite ale locomotivei Europei se aruncă în scenă alte pericole care vor destabiliza continentul. La summitul Partidului Popular European s-a făcut apel la dreapta portugheză să nu accepte o coalizare cu socialiştii, deoarece stânga ar fi antieuropeană şi anti-NATO. Portughezii au simţit şi ei anii de austeritate, programele dure impuse de finanţatorii externi. Calea înfundată pe care a fost împinsă Grecia până la venirea lui Tsipras la guvernare este recomandată şi Portugaliei, ţară cu o datorie care o cocoşează. Varoufakis, fostul ministru de Finanţe al Greciei, care i-a scos din minţi pe liderii europeni cu soluţiile neconforme, dă sfaturi acum stângii de la Lisabona. Şeful socialiştilor portughezi a primit sugestia de la Varoufakis să nu se angajeze să respecte regulile europene care sunt fundamental iraţionale.

 

×