x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Guido Reil lansează baloane de săpun sau un balon de încercare?

Guido Reil lansează baloane de săpun sau un balon de încercare?

de Serban Cionoff    |    09 Oct 2022   •   20:09
Guido Reil lansează baloane de săpun sau un balon de încercare?

Să fie,oare, doar o furtună într-un pahar cu apă  valul de proteste pe care le-a stârnit declarațiile europarlamentarului german Guido Reil  care a numit România „Vestul sălbatic al Europei”? Declarații în care activistul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania(AfD) se opune categoric admiterii țări noastre în Spațiul Schengen, după ce, tot el, dezaprobă faptul că suntem stat membru al  Uniunii Europene. Așa s-ar putea crede dacă luăm act de tăcerea, nu chiar diplomatică, pe care  o păstrează asupra acestui subiect Președintele României, Primul ministru și Ministerul de Externe, în pofida faptului că, la Strasbourg mai mulți europarlamentari români i-au dat lui Guido Reil riposte categorice și binemeritate. Iar, mai nou, eurodeputatul Victor Negrescu s-a adresat  în scris, conform procedurilor parlamentare, președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, cerându-i sancționarea respectivului. „Dacă acum tolerăm acest tip de mesaj antiromânesc-avertizează Victor Negrescu-există riscul ca acest comportament să se reproducă  și în continuare în forme  și mai dure”.

Avertisment pe care trebuie să îl luăm foarte serios în calcul, cu atât mai mult cu cât în perioada 17-20 octombrie Parlamentul European urmează să adopte rezoluție privind admitere a României, Bulgariei și Croației în spațiul de liberă circulație al comunității europene. Rezoluție pe care nu ar fi cu desăvârșire exclus ca Guido Reil sau alți parlamentari europeni aparținând unor formațiuni politice de aceeași factură cu AfD să nu o voteze. Făcând, prin aceasta, imposibil un vot favorabil și pentru țara noastră la Consiliul JAI de la începutul lunii decembrie. Ca urmare, va trebui să  mai așteptăm o altă viitoare rundă de dezbateri și de deliberări, adică să mai dăm un nou examen de admitere în Spațiul Schengen. Al câtelea, oare, că le-am și uitat socoteala?

 Consecințele unei asemenea situații vor fi, nu exagerez, dintre cele mai nedorite, aș spune chiar pentru încrederea românilor în corectitudinea cu care lucrează instituțiile și decidenții Uniunii Europene. Cu atât mai mult cu cât România a îndeplinit toate condițiile tehnice, ceea ce face ca, potrivit opiniei lui Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, accesul în Spațiul Schengen să reprezinte „atât un drept legitim și de mult meritat  al României, cât și o obligație a UE”. Obligație care constă, putem spune continuând ideea, în a se opera cu aceleași procedee și a evalua cu aceleași unități de măsură pentru toate statele membre ale marii familii a Europei Unite. Deziderat care, cu regret trebuie să o recunoaștem, nu a funcționat, întotdeauna, în cazul României, atâta vreme când am fost puși la colț ca elevul codaș al Europei la capitolul corupție și derivatele sale folosindu-se un MCV cu reguli  prea des și incorect schimbate în timpul jocului.

 Revenind la modul în care au fost receptate și interpretate în spațiul nostru public, în mod deosebit în media alternativă, revoltătoarele neadevăruri debitate de acest Guido Reil, ar fi de menționat că au circulat multe mesaje prin care eram sfătuiți să nu îl băgăm în seamă, fiindcă individul este un fel de neica nimeni în Parlamentul European. Unii comunicatori invocând, să iertați de vorbă proastă, faina vorbă ardelenească: „nu te pune cu omul prost, că are mintea hodinită!”.

 Așa aș fi fost înclinat să spun și eu, dar, după ce m-am gândit mai atent și am apelat la cunoștințele pe care le am în domeniul comunicării politice și, mai ales, în materie de persuasiune și desuasiune, încep să cred că acest personaj nu a lansat doar baloane de săpun, ci că el se comportă, mai degrabă, ca lansator al unui balon de încercare. Să ne amintim, în acest sens, că mari, răsunătoare campanii de compromitere a unor personalități sau instituții, care s-au soldat cu devastatoare efecte în ceea ce privește persoanele/instituțiile-țintă,  nu au fost, într-o primă fază, puse în pagină în publicații de mare tiraj și de solidă notorietate. Dimpotrivă, ele au apărut, destul de des, în tabloide sau în gazete cu tiraj mediu. După care, în funcție de rata de audiență, dar, în primul rând, de interesul pe care anumite cercuri de influență și de putere îl aveau, erau  preluate în gazete de mare tiraj și pe canale audio-vizuale cu solidă audiență. Erau prelate și nu erau lăsate din mână până nu produceau efectul scontat.

 Așa că, păstrând proporțiile și schimbând ceea ce este de schimbat, cred că putem aplica aceeași grilă de interpretare și în cazul minciunilor în rafală debitate de Guido Reil despre locul României în Uniunea Europeană, respectiv în Spațiul Schengen. Adică să ne punem întrebarea dacă acestea sunt doar baloane de săpun sau, mai apropiat de adevăr ar fi să vorbim despre un balon de încercare. Balon lansat de acest personaj,  chipurile pe cont propriu, dar de care, anumite cercuri de interese și de influență ar avea nevoie pentru a prelungi, măcar o tură-două, negocierile privind accesul României în Spațiul Schengen.

 Un prim și foarte edificator indiciu în acest sens urmând să avem zilele următoare în răspunsul pe care Roberta Metsola, Președinta Parlamentului European, îl va da cereri europarlamentarului  român Victor Negrescu de a-l sancționa pe numitul Guido Reil, așa cum o merită cu vârf  și îndesat. Răspuns după care aștept să mai discutăm…

×