x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Guralivii care ne aduc <<ghinion>>

Guralivii care ne aduc <<ghinion>>

de Serban Cionoff    |    01 Feb 2016   •   10:56

La început am avut doar o bănuială, dar cu cât trece timpul mă conving că mulți (îngrijorător de mulți) tehnocrați, miniștri sau șefi ai unor organisme aparținătoare ale guvernului Dacian Cioșoș, sunt înscriși într-o îndârjită competiție al cărei generic nu poate fi decât:<>.

Prima la start a fost titulara ministerului finanțelor publice,Anca Dragu Paliu, care le-a dat românilor prețioasa indicație să urmeze exemplul indienilor și brazilienilor care muncesc pentru doar 2 lei pe zi și nu zic nici <>. Iar faptul că, în pofida protestelor pe care le-a generat aberația doamnei ministru- proteste pe care, bineînțeles că emitenta le-a respins pe motiv că citatul<< i-a fost scos din context >>!- premierul Dacian Cioloș nu a găsit de cuviință să o mustre, fie și doar de ochii lumii, le-a dat curaj altor tehnocrați din echipă să se avânte în competiție!

Astfel, Dragoș Tudorache, șeful cancelariei primului-ministru, a emis panseul că <>. Ministrul tineretului și sportului, Elisabeta Lipă, nu a vorbit , dar a semnat un act prin care se interzice intonarea imnului de stat al României în deschiderea competițiilor interne. Temându-se că ar putea rămâne mai prejos, doamna Raluca Prună, ministrul de justiție, a făcut o declarație care i-ar face să moară de invidie pe dogmaticii<>stalinist:<>.

Desigur, în comparație cu asemenea nefericite exprimări gestul ministrului culturii, Vlad Alexandrescu, de a le închide telefonul celor de la Antena 3 pe motiv că nu a fost sunat la o oră convenabilă este floare la ureche. Asta nu însemnă, însă, că îl eliminăm pe dl ministru din concurs.

Atunci de ce să ne mai mirăm dacă din urmă a venit însuși președintele Klaus Iohannis, că doar îi știm vrerea - <>-, nu-i așa? Drept pentru care președintele tuturor românilor,altminteri nu prea vorbăreț de felul său, a declarat la Iași, Capitala Micii Uniri, că e mai bine să fii sluga americanilor decât a rușilor. (Întrucât domnul președinte a candidat la cea mai înaltă funcție în statul de drept din partea unei alianțe politice domnia sa nu poate fi considerat un tehnocrat pur sânge și, de aceea, l-am inclus cu mențiunea<>.)

Trebuie,totuși, să recunoaștem că declarațiile președintelui Klaus Iohannis au ridicat foarte sus ștacheta. Fapt care nu i-a descurajat pe emuli, ci, dimpotrivă, i-a ambiționat. Dovadă fiind recentele declarații ale ministrului sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, potrivit cărora sistemul sanitar din scumpa noastră patrie este cu mult peste ceea ce merită românii. Încă o dată<>, ar spune președintele Iohannis.

Foarte adevărat, numai că <> acesta este, în primul rând, ghinionul nostru, al celor care avem la cârma țării personaje care nu doar că se exprimă așa, ci, mult mai grav, gândesc așa. Fără a face exerciții de hermeneutică, este limpede că asemenea fraze sau un asemenea comportament exprimă, cu agresivă aroganță, o anumită mentalitate și anumite convingeri despre norodul care trebuie guvernat de către domniile lor, tehnocrații lui pește prăjit, după bunul lor plac.

Este dreptul fiecărui cetățean al României, stat democratic, modern,stat membru al Uniunii Europene și al alianței nord-atlantice, să aibă convingeri și să emită opinii personale. Opinii și convingeri care, la rândul lor, pot fi supuse confruntării sau, după caz, contestării. Dar, în momentul în care constatăm că persoane care împărtășesc idei contrare principiilor și normelor democratice moderne se află în atât de importante funcții ale guvernării, asta înseamnă că avem o mare problemă cu acești guralivi care ne aduc numai <>.

De aceea mă întreb dacă nu venit ceasul ca asemenea persoane să fie derobate de îngrădirile pe care le au în cadrul Executivului oferindu-le acces direct la marea competiție<>.

Ce părere aveți, domnule prim-ministru?

×