x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Guru on-line

Guru on-line

de Cristian Crisbăşan    |    17 Apr 2014   •   15:48

Prostul monumental şi lustruit până la sclipici se exprimă în sentinţe declamate cu un zâmbet superior pe buze, gen dascăl de Caragiale, semidoct, sigur pe el şi tiran cu "prostovanii". Dar spre deosebire de acesta, prostul de azi face pe băiatul bun şi empatic, atoateştiutor, cu o condescendenţă "politically correct" pe săracii "prostovani contemporani", compătimindu-i că nu au acces la adevărurile pe care el le răspândeşte pe Facebook, pe bloguri, la radio, la TV, cu mărinimia tristă a lui Isus şi aere de evanghelist "Made in USA".

Prostul nu are niciodată întrebări. Şi nici îndoieli. Tot ce nu ştie este greşit şi imoral,deci nu merită osteneala de fi înţeles. Dar, om al modernităţii, nu demolează ceea ce combate cu buldozerul, ci aşa, cu zeflemea elegantă de "jmecher cu diplomă" şi haine de hipster. "Dresat bine" de o familie castratoare emoţional şi creativ şi "definitivat ca la carte" de un învăţământ retrograd - făcut şi ăla la fără frecvenţă sau pe bani, la "privaţi" - cu masterat în "şcoala vieţii" frecventată cu sfinţenie în cluburile şi plajele din Mamaia, băiat cu "vorbele la el" şi combinator, blindat cu citate "de Net" şi cărţi de marketing-dezvoltare personală citite pe wc şi în vacanţă, într-o zi devine expert cu statut de guru on-line.

Şi în ce este el expert? Fix în relaţiile interumane: ştie tot, cum e cu fetele, băieţii, adolescenţii, moşii şi babele, cu drogurile, cu bărbaţii şi femeile, cu gay-ii şi lesbienele, de ce se masturbează lumea, ce e cu amantele, de ce înşelăm, de ce iubim şi de nu, cum e cu sexu', cu orgasmu', self-estimu', fericirea, adevărul, arta, cu Moş Crăciun şi căsnicia - cu viaţa, în general şi particular: "citiţi aici la mine, pe blog, dacă vreţi să vă prindeţi cum stă treaba". Mai nou, trendul este să facă de căcat tinerii şi bărbaţii - nişte trişti incapabili să înţeleagă femeile astea moderne şi de succes şi mişto şi corporatişte şi directoare şi cu bani şi cu suv şi singure şi cu vibratoare sau cu soţi milionari şi amanţi puştani - somităţi feminine de la care ei au învăţat, prin cluburi şi alcovuri, secretele succesului în viaţă. Astfel, prin comparaţie, ei îşi validează încă o dată statutul de macho guru de "web-therapy".

Atunci când ştii din toate câte puţin şi, de fapt, nimic - deci, nu ai substanţă - este foarte uşor să vehiculezi "adevăruri absolute" şi să dai sentinţe rapide, fără efortul studiului şi analizei, fără corvoada întrebărilor incomode, fătă iritarea îndoielilor. Totul îţi este clar ca lumina zilei, deci la fel de uşor de pus în prezentări tip power-point cu putere de lege nescrisă.

De fapt, sunt nişte ipocriti, ca dacă-i iei "la sentiment" la un Aperol sau te dai cu ei la adevăr pe "private", încep să zică că sigur, da, viaţa nu este chiar aşa, da' prestaţia lor face rating la fete şi generează trafic. Tot la fete.

×