x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Guvern fără picioare

Guvern fără picioare

de Petru Calapodescu    |    24 Sep 2012   •   09:20

Cu ton din ce in ce mai agresiv, o serie de propagandisti portocalii se preumbla prin "televiziunile prietenoase", lansand atac dupa atac asupra actualei guvernari. De fapt, asediul a inceput inca din primele zile ale pierderii puterii de catre pedelisti si s-a intensificat pe zi ce trece. Cu sprijinul fatis al unor moderatori naimiti, a caror aservire si partinire, combinate cu refuzul practic, nesanctionat si ca atare incurajat de CNA, de a lasa si altera pars sa-si exprime punctul de vedere - este negata din start sau trecuta in derizoriu orice masura lata de guvern. Fie ca e vorba de lucruri evidente, ca reintregirea salariilor dijmuite de Boc, de restituirea sumelor retinute abuziv pensionarilor. Sau de alte reparatii menite sa inlature cat si cum este posibil, cu un Buget gasit gol si zdrentuit printr-o incredibila evaziune fiscala tolerata de Fiscul lui Blejnar sau deturnat catre clientela portocalie, pagubele ridicandu-se anual, potrivit Curtii de Conturi, la miliarde si miliarde de euro.

Ramai nauc, cand il auzi pe Videanu perorand cate o jumatate de ora pe teme economice si dand lectii tocmai el, care a pastorit Ministerul Economiei, lasand in urma jafuri ca in zona energetica, ori falimente ca la Oltchim. Esti fara replica, atunci cand Vasile Blaga tine discursuri despre competenta si onestitatea, despre spiritul de sacrificiu al guvernarii pedeliste, iar debitorul Boureanu da lectii despre Oltchim. E inutil sa-i mai raspunzi Ralucai Turcan ca Funeriu se face vinovat de managementul catastrofal al invatamantului si de infestarea cu incompetenta a acestuia. Ori sa-i explici Elenei Udrea ca, si daca, abila, si-a delegat catre adjunctii sai semnatura de pe contractele oneroase, exista si raspunderea ministeriala a titularului portofoliului. Sau sa o intrebi pe Anca Boagiu pentru infrastructura rutiera a carei planete a cheltuit miliarde de euro, ori pe Cezar Preda unde a fost cand camarazi de partid de-ai sai isi ingrasau prin matrapazlacuri conturile, iar Boc cheltuia sute de mii de euro plimbandu-si secretarele si valetii pe la New York.

Ies la iveala, in urma auditurilor, nenumarate asemenea fraude, abuzuri, ori grave neglijente. Multe dosare au si fost inaintate DNA, dar stau "in nelucrare", deoarece Daniel Morar si Codruta Kovesi n-au timp de ele, fiind ocupati cu rafuiala post referendum si sa-si lipeasca urechile de telefoanele cetatenilor, in primul rand ale politicienilor adversari lui Basescu. In numele unor false riscuri privind siguranta nationala. Acestor potlogarii propagandistice Guvernul Ponta le raspunde slab si ineficace, neaducand, sub lupa opiniei publice, cu nume, date si fapte, nu prin afirmatii de ordin general, raspunderile concrete ale personajelor centrale ale fostei guvernari, careia i se datoreaza marasmul din tara.

Mai grav si chiar mai inexplicabil este ca acelasi Cabinet Ponta, speriat parca de "bombele" de la Bruxelles, de chiraielile unor mahalagioaice care isi flutura fustele portocalii, dar si de fatisul partizanat al unor institutii fundamentale aflate sub clara influenta a Cotroceniului, cum sunt CCR sau CSM, tolereaza loviturile sub centura. Si intarzie depolitizarea nu doar a ministerelor, unde pletora plantata de PDL isi face de cap si ii caroteaza actiunile, ci si a structurilor teritoriale si a societatilor de stat, unde sleahta de clienti, de rude si de amici insurubati de acelasi PDL in posturi de decizie pun in opera nu politica Guvernului, ci executa docilia ordinele si diversiunile stabilite tot de fosta putere. Asistam astfel la un spectacol care lasa impresia ca, dincolo de discursuri formale, Cabinetul Ponta e lipsit de picioarele cu care ar trebui sa bata pas de front, avand o larga sustinere din partea electoratului. Avand inca... Pentru ca se castiga greu, dar se pierde repede. Chiar si in doua, tei luni...

×