x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Guvernul îşi trage un glonţ în picior

Guvernul îşi trage un glonţ în picior

de Sorin Roşca Stănescu    |    15 Feb 2012   •   21:00
Guvernul îşi trage un glonţ în picior

Numarul victimelor cunoscute ale incapacitatii Guvernului de a gestiona iarna se apropie de 100. In realitate. Se va descoperi ca sunt mult mai multe. Ascunse sub za­pada. Numarul celor care au sufe­rit si sufera ca urmare a aceleiasi in­capacitati este de ordinul sutelor de mii. Circa un milion de copii nu merg la scoala. Ceea ce re­pre­zin­ta o uriasa pierdere. Si, dincolo de tragediile directe in plan uman, exista o drama, inca ne­ma­surata, indirecta. Ma gandesc la uriasele pierderi economice. Este doar ninsoarea de vina? Portul Constanta a stat inchis zile in sir pentru ca autoritatile statului roman nu au avut preve­derea de a utiliza un spargator de gheata. Vama Constanta are o pondere de peste 30 la suta din incasarile totale la bugetul statului. Vama, in aceste zile, a stat. La fel cum mii de tiruri incarcate cu marfa au stat si ele. O marfa care s-a degradat. Care nu a produs profit. In nenu­ma­ratele comune ingropate sub za­pada si nedezgropate de au­to­ri­tati zile in sir s-au produs nu numai tragedii umane. Acolo au murit sute de mii de animale. S-au pra­pa­dit vite, oi, capre, pasari. Sunt pierderi foarte mari care nu mai pot fi recuperate. In intreg spatiul afec­tat de incapacitatea Guvernului si autoritatilor locale de a face fata unei ierni nu mult diferite de o iarna normala, sunt zeci de mii de societati comerciale care urmeaza sa dea faliment. Pentru ca nu au pu­tut functiona. Si, atentie, ur­meaza cu certitudine inunda­tiile. Ale caror consecinte vor fi gestionate de aceleasi autoritati.

Atunci cand Guvernul Boc 1 a preluat administratia publica centrala si a inceput sa gestioneze Romania asa cum a gestionat-o, Banca Mondiala ne-a alocat, pentru a face fata situatiilor de ur­genta, o caruta de bani. Peste un mi­liard de euro. Acesti bani, ur­meaza sa se stabileasca, fie s-au dus pe apa sambetei, fie nu au fost uti­lizati tot dintr-o impotenta gu­ver­namentala. Cert este ca daca, in­cepand din 2009, noi am fi im­ple­mentat programul de gestionare a situatiilor de urgenta, numarul mortilor din Romania si valoarea pagubelor inregistrate in ultimele zile ar fi fost semnificativ mai mici. Numai in aceasta iarna, probabil, investitia ar fi putut fi recuperata. Fara a lua in calcul inundatiile care urmeaza.

Regii asfaltului din Romania, care in general sunt si regii zapezii, au papat contracte in valoare de 4 miliarde euro. Imaginati-va, 4 mi­liarde! In ce scop? Pentru ca atunci cand ninge, zapada sa poa­ta fi imediat indepartata. Pentru ca atunci cand viscoleste, oamenii sa nu se confrunte cu consecintele acestui fenomen natural. Care, a spus-o de nenumarate ori Institutul de Meteorologie, nu iese din ti­­parele obisnuite. Unde sunt acesti bani pe care, in mod ires­pon­­sabil, Guvernul i-a dat pe mana grupurilor de interese PDL si, mai nou, UNPR? De ce va trebui sa suporte cetateanul uriasele pagube create in aceste zile si nu regii zapezii? Impreuna cu cei care i-au protejat si au beneficiat de o parte din banii sifonati astfel? Si, repet, vin inundatiile. Avem si regii apelor. Sunt tot grupuri ilegitime de interese ale PDL. Si acesti asa-zisi oameni de afaceri au incasat sume colosale. Pentru ce? Pentru a feri Romania de inundatii.
Sursa: CorectNews

×