x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Guvernul Ponta. Cine pierde, cine câştigă?

Guvernul Ponta. Cine pierde, cine câştigă?

de Miruna Munteanu    |    30 Apr 2012   •   10:40

A cazut Opozitia intr-o capcana preluand puterea in ceasul al douasprezecelea al ciclului electoral? Ar fi putut refuza guvernarea, o data trecuta motiunea de cenzura? Cu siguranta nu. Pentru anticipate e mult prea tarziu. Pana-n noiembrie, Cabinetul Ponta trebuie sa se descurce cu volatila majoritate parlamentara rezultata din dezertari oportuniste. Suporterii PDL spera ca, in sase luni, USL are timp sa se compromita. Exista chiar voci care sustin ca marea schimbare de la Palatul Victoria a fost planuita in laboratoarele de la Cotroceni, ca ultim colac de salvare pentru partidul prezidential. Ipoteza nu sta deloc in picioare. USL castiga mult mai mult decat poate pierde din aceasta mutare.

In afara unor situatii complet exceptionale, nicio putere nu se erodeaza in primele ei sase luni. Dimpotriva, in aceasta "perioada de gratie' se inregistreaza de obicei cresteri de popularitate, corelate cu prabusirea in sondaje a adversarilor "invinsi'. Pe acest fenomen miza Traian Basescu in vara lui 2005, cand visa sa organizeze anticipate la doar jumatate de an de la victoria Aliantei DA si de la investirea Cabinetului Tariceanu. Daca ar fi reusit, PSD ar fi pierdut aproape jumatate din mandatele parlamentare castigate la alegerile din 2004.

PDL aluneca acum pe acelasi tip de tobogan. Este utopic sa spere ca, pana-n toamna, greselile adversarilor ii vor opri caderea. Alegerile locale sunt peste o luna si rezultatul lor influenteaza masiv scorul generalelor. Pierzand accesul la resurse, partidul prezidential a ramas practic si fara ultimul as din maneca. Intra in campanie fara vlaga, macinat de tensiuni interne, incapabil sa-si mai satisfaca clientela. Sponsorii se repliaza si ei cand simt vantul schimbarii. Acum nu-i mai leaga nici macar speranta ultimelor tunuri pe final de mandat. Marile afaceri promovate public chiar de seful statului au fost blocate.

Controversatele proiecte de la Rosia Montana sau Cuprumin sunt, cel putin temporar, abandonate. In schimb, vor iesi probabil la iveala detalii despre culisele negocierii acestor contracte si ale altora, la fel de interesante... A venit acum randul USL sa invoce "greaua mostenire'. Cel putin pana-n toamna o poate face cu succes.

×
Subiecte în articol: editorial