Acum daca tot s-au terminat alegerile locale, poate ca ar fi bine sa premiem cele mai penibile afise electorale. Evident ca pe prima pozitie se plaseaza cele cu “USL: 1 EURO = 6 LEI - USL ITI CRESTE RATELE SI FACTURILE", dar pe locul al doilea se detaseaza autoritar acelea care-l recomanda pe Neculai Ontanu primar al sectorului 2. Pe unul dintre ele scrie: 'Neculai Ontanu, premiat pentru cel mai ambitios program de reabilitare termica a blocurilor din Romania (Money Channel, aprilie 2012)' si mai jos: 'Taxa pe averile foarte mari o lege UNPR'.
Eu unul marturisesc ca nu inteleg deloc alaturarea intre Money Channel si taxarea marilor averi. Stiu ca acesta este un post tv capitalist, care doreste sa semene cu Bloomberg, unde se vede cum se tranzactioneaza capitaluri pe piete, cum reusesc capitalistii in afaceri si cum acumuleaza ei averi. Oare s-a schimbat ceva? Adica, mai nou, cei cu averi mari sunt identificati la Money Channel, legitimati (eventual si amprentati), taxati si apoi facuti de rusine pe afisul electoral ca sug sangele poporului?
Nu avem nicio informatie in acest sens, dar daca politicienii Romaniei capitaliste isi permit sa se laude pe toti stalpii cu taxarea averilor oamenilor de afaceri, pentru a-i intari poporului convingerea ca antreprenorii sunt niste hoti, e bine sa revedem ce erau haiducii.
Haiducii erau acei infractori care - potrivit traditiei populare - ii jefuiau pe bogati pentru a incerca sa castige popularitate “aruncand“ cate ceva saracilor. Acum jefuitorii, pentru a nu mai fi considerati talhari s-au gandit nu doar sa aiba imunitate fata de potera, ci sa legifereze haiducia impunand celor avuti o taxa de solidaritate. Evident ca aceia fata de care doresc haiducii sa dobandeasca popularitatea sunt cei care merg masiv la vot: pensionarii. Dar ceea ce ma mira pe mine mai mult e ca nu-si manifesta niciodata solidaritatea fata de cei defavorizati oferindu-le din banii lor, ci apeleaza mereu la taxe si contributii...
In fine, un fost ministru al finantelor, Mihai Tanasescu, obisnuia sa spuna ca bogati nu sunt cei care detin multe active, ci aceia care consuma mult. Si atunci s-a majorat principala taxa pe consum - TVA - de la 19 la 24%. Iar dupa ce oamenilor de afaceri le-au fost taxate dividendele cu 16% si masinile si casele cumparate din dividende cu TVA de 24%, ce sa vezi? Guvernul a suprataxat automobilele cu capacitate cilindrica peste 2.000 de centrimetri cubi si a impus plata unor impozite majorate pentru cei care detin mai multe imobile. Si dupa ce s-au taxat separat veniturile si ce s-a achizitionat cu ele – case, masini, iahturi, avioane – 'filantropii' din banii altora se pregatesc sa impoziteze si totalul – averea – cu 1,25%.
Problema este insa ca bogatii pot avea multe terenuri, case si masini, dar nu si bani lichizi. Iar in conditiile in care bancile romanesti finanteaza preponderent statul si patronii in lipsa de lichiditati iau credit de la proprii angajati, dandu-le cu intarziere salariile, care ar fi urmatorul pas? Sa nu-i mai plateasca deloc. Sa vedem ce mai spun atunci haiducii deveniti politicieni dupa ce s-au evidentiat ca lideri sindicali daca principalele lor tinte electorale nu vor mai avea de la ce salariati sa primeasca pensii.