x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Hi-Fi in jurul cozii

Hi-Fi in jurul cozii

21 Mai 2004   •   00:00

Omul are doar doua urechi. Nu e nici o noutate, gasesti detaliul acesta in orice tratat de anatomie, iar daca esti grabit poti sa verifici si intr-o oglinda.

Ei bine, se pare ca producatorii de accesorii audio n-au avut niciodata curiozitatea asta. Poate de aceea asistam de vreo cativa ani la o crestere dramatica a numarului de difuzoare care se bat pe aceleasi doua timpane ale omului.

Mono n-a fost deajuns, asa ca am trecut la stereo. O vreme, producatorii au cochetat cu quadrofonia (anii ’70-’80), insa sistemele de stocare si cele de amplificare erau prea scumpe. Era digitala a rezolvat problema asta, de cand tehnicienii au descoperit o metoda pentru a coda 4 canale intr-un singur flux de date. Baietii de la marketing au adaugat la aceste patru suficiente difuzoare un subwoofer si un canal de centru. Adica celebrul 5.1. Si, pentru ca unii cetateni (nascuti in zona Cernobil, dupa accidentul nuclear, cu cinci urechi) sufereau de spleen audio, au mai fost adaugate inca doua, sa fie. Sa fie destul de scumpe adica. Pomul asta de iarna cu boxe se numeste, firesc, 7.1. Urmeaza implantul de urechi suplimentare.

Dar nu despre asta voiam sa va vorbesc, ci despre invazia de sisteme 5.1. Pe care multi se pregatesc sa si le raspandeasca prin casa, in cautarea iluzorie a sunetului acela de la cinema. In acest moment, chiar si sub 100 de euro gasesti un sistem cu amplificare pentru calculator, iar cu o suma putin peste 250 poti cumpara si solutia cu DVD Player cu tot. Ei bine, pentru noi toti am o veste proasta: sunetul de cinema va ramane, in cele mai multe cazuri, tot acolo.

De ce? Raspunsul se gaseste in radiourile de buzunar pe care pescarii le iau cu ei pe balta sa asculte „Cotele Apelor Dunarii" la 12 fix. In aceste aparate se gaseste cate un difuzor mic si necajit, cu membrana din carton reciclat si puterea de 0,01 Wati. Ei bine, tocmai difuzorul acesta pirpiriu, care costa probabil cinci centi duzina, si-a gasit subit o noua intrebuintare in sistemele 5.1 cu pret redus.

Fireste, cifrele de pe cutie iti vor spune cu totul altceva: de la 100 la 500 de wati putere totala, care, dac-ar fi adevarata, ar trebui sa-ti sparga geamurile. Nu se intampla insa asta, pentru ca cifrele nu reprezinta puterea adevarata, ci doar cea muzicala sau chiar apasarea pe timpanul tantarilor si buburuzelor - nimeni nu mai stie exact. Iar sunetul pe care il obtii la 100 de euro e la fel ca masina pe care ai cumparat-o cu 1.000. Nimeni n-are sa te invidieze pentru el(ea). Iata de ce, la bani putini, recomandarea mea e o combina stereo. Doar uitati-va pe spate, sa aiba intrare de la calculator. Chiar si doua boxe stereo de calculator, mai „tapene", sunt preferabile. Cat despre 5.1, el nu s-a democratizat, de fapt. Adevaratul sunet de cinema incepe tot pe acolo pe unde l-am lasat, adica pe la 800-1.000. Valuta o alegeti dumneavoastra, dupa gust…

×
Subiecte în articol: editorial