x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Hidroelectrica, de ce doar ea în insolvenţă?

Hidroelectrica, de ce doar ea în insolvenţă?

de Dan Constantin    |    25 Iun 2012   •   16:23

Decizia Ministerului Economiei de a declara insolventa Companiei Hidroelectrica va mai suscita multe comentarii pana la ajungerea la scopurile reale ale acestei masuri juridice drastice.

Cine castiga din insolventa? Sa plecam de la premisa ca totul se face in folosul Hidroelectrica, pentru a o proteja de creditori. Cine sunt 'hulpavii“ care s-ar fi inghesuit sa taie halci din tortul de aur al companiei in contul creditelor? Sunt cateva companii de stat – prima ar fi 'Apele romane“ care nu poate fi suspectata ca ar dori falimentul clientului ei principal. Bancile sunt apoi capitolul cel mai substantial al 'detasamentului“ de creditori. Surpriza ­ aceste institutii s-au aratat nemultumite si ingrijorate de decizia insolventei. Care sa fie cauza? Multe dintre creditele date sunt garantate cu contractele 'baietilor destepti“. Ele au fost bancarizate si au facut posibil un flux de bani folosit de Hidroelectrica in principal pentru investitii si retehnologizari. Daca aceste contracte sunt intrerupte de Hidroelectrica, bancile se vor indrepta catre 'baietii destepti“ sa-si recupereze creantele. Miscarea este spectaculoasa ­ se bat bancile cu 'baietii“ si iese astfel din joc Guvernul.

Dar insolventa va deschide portile foarte larg si spre alte optiuni. Maruntirea patrimoniului ­ in active viabile (marile hidrocentrale) si cele in curs de executie sau cu conditii mai speciale de utilizare (microhidrocentrale). Ele se pot privatiza rapid (cele din categoria a doua) sau include in formule regionale de productie – alaturi de termo si minerit. Decizia insolventei s-a facut de catre baieti si mai destepti care ar putea sa conclucreze pe anumite paliere cu baietii destepti.

Restul persoanelor, din afara deciziei, vor privi, se vor intreba si nu vor pricepe asa repede de ce a intrat Hidroelectrica in insolventa.

O enigma este si rolul administratorului Fondului Proprietatea in toata tarasenia. El este in hora sau joaca marunt pe langa? Felul in care a lasat in ofside Consiliul de Administratie al Hidroelectrica, lipsind de la decizia de insolventa, arata mai degraba o desolidarizare fata de masura luata de Executiv. In ceea ce priveste Ministerul Economiei, veriga slaba pe acest lant logic, merge spre tratamentul complet diferit pe care l-a adoptat fata de Transelectrica. Si acolo sunt cheltuieli mari, si acolo sunt contracte cu alti baieti destepti dar jegosi in exprimari, dar din aceasta companie pleaca bani garla spre conturi aflate in ceata. De ce nu au ridicat aceste probleme nici Ministerul Economiei, nici Fondul Proprietatea, actionar minoritar dar important in Transelectrica? Hidroelectrica si Transelectrica sunt 'copiii“ Ministerului, dar batul a fost aplicat doar intr-un caz ca mijloc de educatie economica. Ratusca razgaiata a ramas sa se zbenguie, iar cea urata a devenit insolventa cea bogata.

×