x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Horia Simu, escrocul din Sain Tropez

Horia Simu, escrocul din Sain Tropez

de Dan Constantin    |    09 Feb 2016   •   06:52
Horia Simu, escrocul din Sain Tropez

Jandarmul din Saint Tropez a fost comedia de succes a anilor 70. Seria de şase filme cu Louis de Funes în rol principal a rulat cu siguranţa şi la Alba Iulia, sădind în mintea tânărului Horia Şchiopu Simu microbul afacerilor în staţiunea de lux a milionarilor retraşi la Mediterana.

Devenit un ,,ales” al valului de tineri furioşi care aveau sarcina să dezvolte sistemul bancar românesc, Simu a fost plasat în conducerea unei instituţii financi-are cu ramificaţii în toată lumea. A învăţat tot ce era legal şi a găsit cadrul prea strâmt pentru ,,filmul” pe care îl regiza.

Marea afacere a drepturilor litigioase devenea Noul Caritas spre care se îndreptau iniţiaţii. O mafie s-a constituit rapid în jurul instituţiilor care urmau să împartă tortul de aur al retroce-dărilor şi despăgubirilor. Cei care au fost deposedaţi de regimul instalat după 23 august 1944 au devenit carnea de tun pentru escrocheriile acestei mafii susţinute de regimul instalat după 60 de ani prin alegerea lui Băsescu Traian. Samsari, vânători de oameni aduşi la exasperare de autorităţi, notari, avocaţi, arhivari, evaluatori, politicieni, conducători de instituţii naţionale au ajuns să dirijeze o escrocherie care a tras din bugetul României circa 3 miliarde de euro. Topul averilor constituite din drepturi litigioase este la începutul investi-gaţiilor. Dosarele Bica, Stelu, Simu, Rotaru, Andrici, Vişoiu, Maricuţa reprezintă, sperăm, doar intrarea în şerpărie.

Simu Horia a primit de la ANRP despăgubiri de aproape 130 de milioane de euro. Supranumit ,,Rege al cuprului”, Simu a rulat prin circuite financiare cu baza în Cipru banii din industria pusă pe butuci, construcţii şi investiţii imobiliare. Procurorii DNA au pus sub sechestru doar o mică parte din bunurile lui Simu Horia. Suta de milioane de euro nu se acoperă cu ceasurile şi cele câteva tablouri confiscate. Nici şpăgile date la ANRP nu întregesc suma. Vila cumpărată la Saint Tropez, dibuită de procurori, apropie cercetările de ,,statul major” reprezentat de ,,Clubul Monaco”, mizerabila adunătură de lux refugiată cu banii spoliaţi. Când ajung şi jandarmii noştri la Saint Tropez?
 

×