S-a dus şi mitul combinatorului numărul 1 al PSD, Viorel Hrebenciuc. Omul din umbră al partidului, politicianul care trăgea sforile din culise, negociatorul ce-i dădea de-a berbeleacul pe contracandidaţi numai dintr-o uitătură, este acum nervos. Atât de aprig s-a supărat pe remanierea ministrului Dan Nica, încât a ieşit la suprafaţă şi l-a făcut beţiv pe preşedintele Traian Băsescu.
Şi nici măcar nu a fost un gest singular, de demiurg al politicii, fiindcă s-a văzut secondat de Mariean Vanghelie. E drept, primarul de la Sectorul 5 a fost mai ponderat, şi a vizat numai starea de mahmureală a locatarului de la Palatul Cotroceni.
Halul acesta de comportament politic demonstrează faptul că tandemul Hrebenciuc - Vanghelie a vorbit în mod serios despre soarta arhivei "Doi ş'un sfert". Mai mult, acelaşi cuplu a ameninţat cu dezvăluiri despre o aşa-numită unitate "Zeus" a serviciului de Protecţie şi Pază, care face poliţie politică şi pregăteşte fraudarea alegerilor în favoarea lui Traian Băsescu. Din nefericire pentru Viorel Hrebenciuc şi Mariean Vanghelie, temele aruncate pentru inflamarea publică s-au fâsâit şi aceasta în primul rând din cauza lor.
Pornind de la premisa că orice este posibil în România, te-ai fi aşteptat ca aceşti doi politicieni de frunte să îşi prezinte dovezile, să aibă o atitudine responsabilă, să întreprindă acţiuni în Parlament şi în Justiţie. Într-un stat de drept şi într-o societate normală, Parchetul General nu ar fi crezut în justificarea cu "pamfletul" scoasă din basca lui Mariean Vanghelie şi ar fi păzit democraţia, pentru că arhiva unui serviciu secret reprezintă patrimoniu al naţiunii.
În acest context, ministrul Dan Nica a devenit captivul acestui tandem şi a mers pe o planificare a resurselor umane din Interne bine şoptită. Aşa a fost receptat Dan Nica de către subalterni, iar profesioniştii neafiliaţi politic ai ministerului au reacţionat prin supapele lor de regularizare. Adevărul este că în Interne mocneşte de multă vreme o stare de nemulţumire, dată de încărcătura politică a directivelor trasate şi de nesiguranţa financiară şi a carierei.
Cum îi poate justifica ministrul Nica unui jandarm ce şi-a văzut de meserie că îi este adus drept comandant al Brigăzii Speciale nu un ofiţer cu experienţă, care a reprezentat cu succes România în Kosovo, ci un ofiţer rezervist, care a trecut prin lumea afacerilor şi şi-a împletit treburile cu oameni politici? Indiferent de calitatea rezervistului, care nici măcar nu provine din aceeaşi armă, cei în uniformă vor înţelege că este vorba de o intruziune. Astfel de exemple se regăsesc şi la Poliţie, şi la "Doi ş'un sfert", iar deruta aceasta are efecte şi în stradă, unde infracţionalitatea creşte.
Este de mirare că Dan Nica nu a înţeles aceste lucruri şi că nu s-a bizuit mai mult pe poliţiştii, jandarmii şi ofiţerii de informaţii oneşti şi care nu doresc să fie actori în războaiele politice. Este păcat că ministrul nu a învăţat nimic în lunile de mandat pe care le-a exercitat în această funcţie, deşi a avut un avertisment din primele lui zile la şefia Internelor: reţinerea intempestivă a şefului "Doi ş'un sfert". A crezut mai mult în sfaturile lui Viorel Hrebenciuc şi Mariean Vanghelie, iar acest lucru i-a fost fatal.
Pe de altă parte, premierul Emil Boc trebuie să fie cu băgare de seamă ca nu cumva un duo sau un trio asemenea celui PSD-ist să nu încerce să confişte Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru anumite filiere PD-L-iste. Pentru că, oricum, precedentul există şi cine ştie ce se mai întâmplă dacă un ofiţer al Internelor primeşte, în plină anchetă, ordinul ministerial: "Lasă-l în pace! Să te duci dracului, că nu a început lumea asta cu tine!".