x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Huiduieli la teatru

Huiduieli la teatru

de Cristina Bazavan    |    20 Oct 2007   •   00:00

JURNAL DE CINEFIL
Acum două săptămăni, la sfărşitul premierei unei piese de teatru, un spectator a inceput să huiduie. Actorul din rolul principal l-a chemat pe scenă, reproşăndu-i că habar nu are căt de greu e ce fac actorii şi l-a invitat să spună un monolog. Spectatorul i-a explicat că nu i-a plăcut prestaţia lor, că s-a plictisit crunt şi i-a replicat că aşteaptă monologul, dar că-l roagă pe actor să se pregătească să rezolve o problemă de matematică.


JURNAL DE CINEFIL
Acum două săptămăni, la sfărşitul premierei unei piese de teatru, un spectator a inceput să huiduie. Actorul din rolul principal l-a chemat pe scenă, reproşăndu-i că habar nu are căt de greu e ce fac actorii şi l-a invitat să spună un monolog. Spectatorul i-a explicat că nu i-a plăcut prestaţia lor, că s-a plictisit crunt şi i-a replicat că aşteaptă monologul, dar că-l roagă pe actor să se pregătească să rezolve o problemă de matematică. Spiritele de pe scenă s-au calmat, dar la ieşire spectatorul a fost ameninţat de unul dintre directorii teatrului că nu va mai intra in sălile sale pentru atitudinea "recalcitrantă". Pare o anecdotă, dar e real şi s-a intămplat la Teatrul Naţional din Bucureşti, iar protagoniştii erau nume cunoscute in branşă: Claudiu Bleonţ şi Răzvan Penescu (proprietarul celui mai important site cultural, LiterNet.ro).

Imi pare tare rău că n-am fost acolo şi că n-am văzut piesa. Ştiu că nuanţele fac diferenţa şi că e cel mai bine să judeci singur dacă ceva e bun sau prost, dar se intămplă să-l cunosc bine pe Răzvan Penescu şi să ştiu că nu ar fi protestat cănd e vorba despre marea lui iubire, teatrul, dacă nu i-ar fi ajuns cuţitul la os.

Incidentul a generat o dezbatere ce va avea loc in acest week-end la Teatrul Naţional şi arată căt de nepregătiţi sunt şi actorii, şi opinia publică in faţa unui asemenea gest.

La noi, dacă un om işi spune părerea public, intr-o incintă culturală, iar găndurile lui nu se indreaptă in direcţia osanalelor, e etichetat drept "recalcitrant". E mai uşor să spui că gusturile/educaţia/pregătirea lui in domeniu lasă de dorit, decăt să accepţi că ai dat-o in bară. Din cauza reacţiilor de genul "arta nu e pentru mase, poate nu eşti suficient de pregătit(ă) să o inţelegi", spectatorii nu vor să se facă de răs in sală şi aplaudă cu urale la sfărşitul unui spectacol care nu le-a plăcut; să nu care cumva să zică vecinul de scaun că a stat lăngă un "incult".


Cu evenimentul acesta neplăcut pentru actori, s-ar putea schimba lucrurile. Dacă ar fi inteligenţi, cei de la TNB s-ar folosi de toată polemica pentru a-şi mai curăţa imaginea absolut jalnică. Dacă aş fi in locul dlui Caramitru, i-aş da afară, fără să stau pe gănduri, şi pe actor, şi pe directorul care l-a ameninţat pe spectator (dacă sunt buni profesionişti, işi vor găsi alt loc de muncă). E aberant să i se reproşeze spectatorului că nu-i place ceva doar pentru că acel lucru era greu de executat. De ce să nu vină şi gimnaştii să ne reproşeze că nu iau medalii pentru că e greu să facă salturi in echer?! Sau să vină muzicienii să ne acuze că nu iau premii pentru că nu s-au născut Mozart?! Dacă ieşi in faţa opiniei publice, aşteaptă-te să fii judecat cu mai multe unităţi de măsură şi acceptă-le aşa cum vin, de unde vin.


Dar dacă mă bucură ceva cu adevărat e că incidentul e pe cale să schimbe lucrurile. Spectatorii ar putea invăţa că nu e obligatoriu să aplauzi la sfărşitul spectacolului, dacă nu ţi-a plăcut, iar actorii ar putea - in sfărşit, confruntăndu-se pe bune cu publicul să-şi şlefuiască performanţele.

Depinde insă de noi, spectatorii, dacă intămplarea de la TNB rămăne doar un incident ori e punctul de plecare al unui manifest. Aşa că vă propun Festivalul Naţional de Teatru ca loc de prim exerciţiu. Incepe intr-o săptămănă şi putem să spunem, la fiecare sfărşit de reprezentaţie, prin lipsa aplauzelor ori prin huiduilei, dacă nu ne place. Curaj.

×
Subiecte în articol: editorial