x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ieşi afară, nota 2! (II)

Ieşi afară, nota 2! (II)

de Cristian Crisbăşan    |    03 Noi 2012   •   00:18
Ieşi afară, nota 2! (II)
Sursa foto: Cristian Crisbăşan

Vă propuneam data trecută să vorbim pe bune despre ce se întâmplă în învăţământul preuniversitar. Vă invitam să vă ascultaţi şi proprii copii, nu doar să plecaţi capul în faţa autorităţii numai pentru nostalgia că voi aţi avut, poate, cândva profesori buni. Realităţile de azi sunt altele. Stau de vorbă cu fiica mea şi cu colegii ei, cu alţi elevi şi părinţii acestora, ba chiar cu profesori (puţini, din păcate) revoltaţi de aceste realităţi. Şi vă spuneam despre "suprema pedagogie" aplicată azi de dascăli: pedeapsa - "Ieşi afară, nota 2!"

Deşi dascălii au dreptul să dea teme pentru acasă elevilor, acestea sunt opţionale. Adică, elevul poate să le facă sau nu, profesorul nu are dreptul să noteze acest lucru, nici cu 2, nici cu 10. Acesta poate să asculte, în schimb, în mod corect, un elev care nu şi-a făcut tema şi să-i dea eventual nota 2 dacă nu a învăţat, dar nu pentru că nu şi-a făcut tema! Pentru că poate exista surpriza ca, ascultat corect şi onest, elevul să merite o notă bună sau chiar 10, chiar dacă nu şi-a făcut tema. Poate că doar a învăţat, chiar dacă nu a scris în caiet. Nota trebuie să fie evaluarea corectă a nivelului de cunoştinţe, nu calitatea de a fi obedient. În realitate, elevul este notat cu 2 direct şi, cel mai grav, este dat afară din clasă, profesorul uitând că în faţa legii este responsabil pentru ce se întâmplă cu acesta pe tot parcursul orei, dacă este trecut în catalog prezent. Deseori se întâmplă ceva şi mai grav - elevului i se pune şi absenţă la ora respectivă, probabil tocmai pentru ca profesorul să fie exonerat de răspundere! Dar rămâne nota 2 luată... în absenţă!

În regulamentul şcolar fumatul este interzis în incinta şcolii. Practic, fumatul este interzis DOAR pentru elevi, fiind trecut la "comportament indecent", alături de consumul de droguri, alcool, uzul de arme sau atacurile teroriste! În schimb, profesorii fumează bine mersi! NU! Fumatul trebuie oprit pentru că îl interzice legea în toate spaţiile şi instituţiile publice (indiferent de natura lor)! Deci, este interzis şI PENTRU PROFESORI, NU DOAR PENTRU ELEVI şi în nici un caz pentru că ar fi un comportament indecent imputabil DOAR elevilor! Nu sunt puţine cazurile în care un profesor care tocmai a fumat sau fumează pedepseşte un elev pentru că... fumează în şcoală!

Despre violenţa psihică practicată de mulţi dascăli împotriva elevilor nu se vorbeşte niciodată. Dispreţ, desconsiderare, aroganţă, antipatie (pentru că eşti un copil gras, de exemplu, sau pentru că eşti "rocker" şi ai părul lung), indiferenţă, nervi, voce ridicată, ţipete, înjurături, ironii şi răutăţi... şi toate astea în locul dialogului, comunicării, al vorbei bune, al onestităţii, fair-play-ului şi respectului.

Orice psiholog bun vă va spune că, obligat să facă faţă unui astfel de sistem,  reacţia firească a adolescentului este Să SE REVOLTE cum poate, cu atât mai mult cu cât de multe ori nu găseşte înţelegere şi sprijin nici măcar în familia lui! Dar ce relevanţă are asta când majoritatea profesorilor desconsideră meseria de psiholog, iar consilierii din şcoli sunt ignoraţi de toată lumea?

Acolo unde vedeţi un grup de elevi, mergeţi şi staţi de vorbă cu ei. Întrebaţi doar cum decurge o zi de cursuri în şcoala lor. Atât. Şi apoi trageţi singuri concluziile.

×