x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ignoranta ca strategie fiscala

Ignoranta ca strategie fiscala

de Mihai Tanasescu    |    15 Noi 2005   •   00:00

Ignoranta sau nestiinta au facut ca la sfarsitul lui 2005 sa nu stim ce se va intampla din punct de vedere economic si social in 2006, cu atat mai putin ce politici economice va promova Romania in anul 2007, in calitate de tara membra a UE.

Sfarsitul anului 2005 arata ca actuala strategie fiscala a fost un esec. Impactul politicii lui 16% s-a regasit intr-o executie bugetara slaba cu pierderi de venituri de peste 1 miliard euro, dar si cu cheltuieli nerealizate, proiecte inghetate si sperante inselate. Balbele anului 2005 ne arata incapacitatea Guvernului de a concepe, sustine si implementa un program coerent, credibil si stabil.
Sunt trei elemente de care oamenii de afaceri au nevoie si care, datorita eforturilor actualei guvernari, nu pot caracteriza mediul de afaceri. Sintagma "guvernul sa ne lase in pace" reprezinta un concept liberal - al statului neimplicat in activitatea economica.

Premierul Tariceanu justifica ruperea acordului cu FMI spunand ca expertii Fondului au avut o atitudine de "mic contabil". Actualul Guvern, desigur, un mare vizionar in ceea ce priveste politica macrofiscala, este insa incapabil sa gestioneze realitatile curente ale economiei si societatii romanesti. Reprezentantii Guvernului se incapataneaza sa ne convinga de faptul ca vor stabili un set de politici care sa asigure stabilitatea macroeconomica. Cand? Nu stim. Viziunea Guvernului este cam opaca. Suntem in luna noiembrie si se vorbeste despre adoptarea unui nou Cod Fiscal in urmatoarele saptamani. Se mai vorbeste in Parlament despre Bugetul pe 2006, un proiect nerealist si nesustenabil, avand in vedere discrepantele majore intre realitatea economica si viziunea guvernamentala. De acum inainte se va vorbi din ce in ce mai mult cu sindicatele, carora Guvernul le va prezenta o noua viziune asupra politicii salariale. Se tot vorbeste si nu se face nimic. Degringolada politica se adauga degringoladei economice.

Ignoranta sau nestiinta au facut ca la sfarsitul lui 2005 sa nu stim ce se va intampla din punct de vedere economic si social in 2006, cu atat mai putin ce politici economice va promova Romania in anul 2007, in calitate de tara membra a UE.

Incertitudinea, ne asigura in continuare Guvernul, va fi spulberata de strategia fiscala care urmeaza sa fie propusa - la mai putin de doua luni pana in 2006. E greu sa te lasi imbatat de promisiuni cand instabilitatea domneste peste mediul de afaceri. Cat de previzibila si credibila poate fi Romania cat timp actuala filozofie fiscala ofera o singura certitudine, nesiguranta? Acest sfarsit de an ne aduce o noua dilema: o inflatie despre care nu stim daca se va mentine in limitele prognozate, alimentata de un buget pentru 2006 care ar putea sa se dovedeasca un instrument de crestere a inflatiei. Atunci cand vrei sa te inscrii intr-o familie cu reguli, aspiratii si valori trebuie sa stii ce vrei. Anul 2005 nu a convins nici partenerii interni si, cu atat mai putin, pe cei externi. Ce mai poate convinge ca Romania nu are drept politica ignoranta si lipsa de viziune?

Atunci cand iti propui pentru anul urmator sa impozitezi veniturile realizate din agricultura, in conditiile in care sectorul agricol are nevoie mai intai de restructurare si relansare, nu mai poti vorbi despre o strategie fiscala. Acest sector trebuie mai intai sa produca si apoi sa plateasca impozite la stat, pentru cresterea veniturilor. Din pacate, aceasta logica a bunului simt a fost si ea afectata de ignoranta guvernamentala.

Anul 2005 a fost anul in care, de la inceput pana la sfarsit, totul a fost un provizorat, totul a fost tinut de pe o zi pe alta. Nu ar trebui sa ne mire daca 2005 va purta pecetea ratarii din perspectiva consolidarii economice a Romaniei. Mai grav este ca "viziunea strategica pentru anul 2006" este identica.

Guvernul ar trebui sa se trezeasca, pana in primavara anului viitor, cand Romania va primi urmatorul Raport de tara. Si poate ca ar putea sa faca acest lucru daca nu ar fi atat de preocupat de asedierea Palatului Cotroceni.
×
Subiecte în articol: editorial