x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ilie Năstase m-a făcut marţ

Ilie Năstase m-a făcut marţ

de Florin Condurateanu    |    20 Iul 2016   •   08:30
Ilie Năstase m-a făcut marţ

Acum un număr de ani, când făceam la Antena 1 o emisiune acasă la personalităţile din toate domeniile, se numea “Vedete în papuci”, am montat camerele şi reflectoarele şi în holul frumoasei vile a lui Ilie Năstase. Campionul nostru, natural, hazos cum îl ştie toată lumea largă, îmi propune încă din uşă. “Hai să facem interviul în timp ce jucăm table!” Drăguţă idee, dar m-a bătut de nu mai ştiam unde sunt zarurile, le vrăjise de dădea numai 6-6 sau 6-4, fermecase zarurile de eu le rostogoleam doar la 2-1. De pe birou ne “priveşte” o fotografie în care preşedintele Nixon îl ţine de după umeri pe Nasty, râde alături de spectaculosul dublu Năstase-Ţiriac - echipierii noştri de finale ale Cupei Davis, primii sportivi din Est invitaţi în Biroul Oval al Casei Albe.

Mă aflam în somptuoasa clădire a Congresului SUA în zilele sărbătoririi lărgirii NATO, când România era doar invitată, nu pătrunsese în primul val. Am discutat cu câţiva congresmeni americani care ne-au alungat întristarea: “Veţi fi primiţi în al doilea val al  NATO, trebuie să faceţi lobby, fermecătorul Nasty să joace câteva partide cu senatorii americani, ambasadorul Geoană să converseze simpatic în cercurile înalte ale Americii”.

În America, la Londra, la Paris, în Israel, peste tot în lume, când îi întrebi pe oamenii de pe stradă ce ştiu despre România, imediat, cu figură luminoasă, aceştia spun: “Aha, România, păi îi ştim pe Ilie Năstase, pe Nadia, pe Hagi!”. Ilie a adus povestea frumoasă în tenis, a adus romantismul loviturilor fanteziste, a adus sărbătoarea şi dantelăriile aplaudate. Mai târziu, tenisul a devenit duelul catapultării mingilor, care bubuie mai tare.

Ilie iarăşi dă 6-6 şi eu 3-2. “Hai să-i telefonăm Dianei Ross să ne spună cum pregătea omleta care ne plăcea şi ei, şi mie!” Diana Ross, marea vedetă a muzicii mondiale. La televizor, marele solist la nai Voiculeţ povesteşte care este cântecul pe care i-l cere Ilie, cel mai drag cântec pentru uriaşul campion mondial, Deşteaptă-te, române. Ilie împlineşte 70 de ani. Doamne! 

×