x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale “Inacceptabila” Românie din bătălia politică germană

“Inacceptabila” Românie din bătălia politică germană

de Dan Tomozei    |    10 Iul 2012   •   13:43
“Inacceptabila” Românie din bătălia politică germană

Dumnezeu nu sta in detalii, spun o serie de filozofi si ganditori ai planetei. Iar cand detaliile ajung sa domine intregul, cei care promoveaza acest stil de abordare ajung in situatia liderilor germani de azi care rup din context pentru a face politica externa. Mai grav, dau dovada incapacitatii de conectare la realitate, aplicand formule democratice traditionale intr-un spatiu care se afla in permanenta si originala transformare democratica.

De mai multe zile, Germania, incepand cu Angela Merkel, lideri din Bundestag si Parlamentul European, pare extrem de preocupata de Romania. Ajungi sa crezi ca Bucurestiul a devenit peste noapte un oras dintr-un land aflat in grija cancelariei de la Bonn. Fireste, senzatia asta este generata cu intentie de media romaneasca favorabila presedintelui Traian Basescu, cel care face eforturi disperate pentru a demonstra ca Romania se afla in plina lovitura de stat.

De ce a devenit brusc Germania atat de interesata de Romania? Cum se face ca in plina criza identitara politica interna si europeana cancelarul Merkel este preocupata de Romania? Este induiosator acest spectacol al statului de drept clamat de liderii germani in conditiile in care Europa de drept, pe fondul deciziilor germane, se afla in echilibru fragil. Lupta politica interna din Romania este transformata in subiect de dezbatere electorala, in conditiile in care Germania se afla in plina campanie pentru viitorul parlament, guvern si cancelar. Daca Italia si Franta au facut din problema tiganilor motive de batjocura la adresa Romaniei, Germania face praf Romania pe tema statului de drept, considerat inacceptabil in forma actuala.

Nu este suprinzator ca Germania vede abia acum o parte din realitatea de la Bucuresti, cum nu este suprinzator ca Angela Merkel se afla la final de drum. Aflati in criza de solutii interne si europene, conservatorii si liberalii germani, in frunte cu Merkel si Guido Westerwelle (liberali), ministrul german de Externe, incearca sa faca din Romania subiect de discutie european, mutand o chestiune locala pe terenul Uniunii Europene. Daca Merkel sustine tema “inacceptabilei' (Hotnews.ro) democratii de la Bucuresti, pe fondul suspendarii presedintelui Basescu si a liderilor Parlamentului, Westerwelle sustine, aproape ridicol, ca principiile fundamentale ale democratiei, statului de drept si ale separarii constitutionale a puterilor in stat nu pot fi discutate. Mai mult, da asigurari ca Guvernul Germaniei "nu va ignora evolutiile din Romania" (Hotnews.ro).

Ce fac nu doar cei doi primi lideri ai Germaniei nu este o noutate in spatiul European. Nu este nici pentru prima data cand Romania este bataia de joc a liderilor si mass media din Europa. Grav este ca initiatorii si promotorii acestor false teme care au ca tinta Romania se afla chiar la Bucuresti, promotori care in alte vremuri ar fi fost considerati tradatori de tara. Astazi ei sunt doar minuscule mecanisme inconstiente ale unor jocuri din care vor sa faca parte, parasind propria echipa si propriul interes national.

Westerwelle cauta sa faca din Romania un subiect important pentru Europa insa o face intr-un mod atat de ridicol incat starneste zambete. In declaratia data Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (F.A.S.) el sustine ca "valorile fundamentale ale Europei" ar putea suferi din cauza conflictului politic din Romania (Hotnews.ro). Asa sa fie? Dupa ani de zile in care principiile separatiei puterilor in stat, rolul institutiilor si fundamentele statului de drept au fost facute praf de guvernarile succesive protejate de presedintele suspendat Traian Basescu, Germania plange de dragul Romaniei si de teama pentru Europa. Iata semne ca actuala echipa a Angelei Merkel a ajuns la final, abordand teme minore de dezbatere. Corului german de voci stricate se alatura si Liderul socialistilor din Bundestag, Frank-Walter Steinmeier, la fel de desprins de realitatea romaneasca.

In aceste conditii, ce este de facut? Sa ceri Germaniei sa isi vada de propriile probleme? Sa nu mai fie un prost avocat al democratiei romanesti acuzate de "lovituri de stat" si suspendari "inacceptabile" pe care Curtea Constitutionala a aceleiasi Romanii le declara legale? Ar fi inutil. Germania se afla in campanie electorala iar Merkel si compania se afla pe tobogan dupa rezultatele din alegerile regionale. Testul electoral organizat inaintea alegerilor nationale plaseaza echipa Merkel in pozitia de pierzator, Crestin Democratii obtinand numai 26% din voturi. De partea cealalta, gruparea de centru-stanga a Social Democratilor a acumulat aproape 39% din voturile exprimate in Rhein - Westfalia de Nord, regiune considerata barometru esential pentru rezultatele generale. Mai amintesc ca in 2005, dupa ce a pierdut alegerile in nordul Westfaliei, cancelarul Gerhard Shroeder a organizat alegeri anticipate, castigate de Angela Merkel si Uniunea Crestin Democrata. Intrarea social-democratilor germani in acest fals subiect nu demonstreaza decat ca Germania este in criza generala de solutii, nu doar la nivelul cancelariei. Prin urmare, nu este mare lucru de facut, trebuind sa lasam circul german sa se epuizeze de la sine. Asta cu atat mai mult cu cat la Bucuresti fosta guvernare si presedintele suspendat lupta impotriva Romaniei, iar actuala guvernare este incapabila sa aplice reguli transparente, respectand la milimetru regula democratica, sanctionand orice derapaj. "Inacceptabila" Romanie din agenda dezbaterilor germane nu este decat in parte un subiect real de discutie. Este mai mult un semnal de politica externa, fara efecte in plan concret, dar care umbreste inca odata imaginea Romaniei.

Ce ar putea sa fie si ce ar trebui facut in Romania este oprirea atacului intern asupra institutiilor statului, asupra imaginii si sanselor oricum limitate de revenire rapida la normalitate. Romania este singura tara europeana care isi ataca liderii si guvernul din interior intr-un mod anarhic si cu complicitati externe, iar nici unul dintre cei care distrug credibilitatea tarii nu are de suferit. La fel, Romania este sigura tara in care toata lumea are dreptate, putere si solutii, iar din aceasta perspectiva toata lumea rezolva pe toata lumea, absolut tot, rezultatele fiind dezastruoase.

Cu parere de rau, trebuie sa spun ca atata timp cat democratia se afla in permanenta transformare, potrivit chipului si interesului celor aflati la putere, Romania nu merita decat ceea ce are. O semi-democratie, o semi-dictatura, o semi-lovitura de stat, o semi-libertate, iar fiecare roman sansa de a trai o semi-viata. Necazul este ca romanul a revenit si la painea "semi".

(Corespondenta din Beijing)

×