x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Independenţa unui renegat

Independenţa unui renegat

de Sorin Roşca Stănescu    |    12 Mai 2013   •   13:45

Domnul Traian Basescu a devenit independent. De cateva luni. Aceasta este declaratia sa. Facuta din libera vointa. Undeva, unde a gasit de cuviinta sa incerce cu o baie de multime. Analistul Bogdan Teodorescu, pe buna dreptate, vorbeste despre un autodenunt. Iar eu adaug: este un autodenunt al unui renegat.

Infamul pact de coabitare, pe care Victor Ponta l-a semnat cu Traian Basescu, nu il poate readuce pe acesta din urma acolo unde, candva, l-a asezat electoratul. In 2004, cand cetatenii Romaniei l-au ales presedinte, ei au crezut ca fac bine. Si eu l-am ales pe Basescu atunci. Si eu am crezut ca fac bine. Numai ca toti ne-am inselat. Am avut de-a face cu un simplu actor. Pacaleala a costat o tara intreaga. Enorm.

Iar tara a reactionat. La suspendat de doua ori prin cea mai autorizata expresie a vointei cetatenilor care este Parlamentul. Acele Parlamente pe care, de doua ori, Basescu le-a demonizat. Si, in esenta, de ce pana la urma Traian Basescu ramane unicul caz in istorie de presedinte de doua ori suspendat?

Marea lui problema si marea noastra problema este ca acest fost comandant de nava, cu o cultura generala extrem de precara si o cultura democratica in realitate inexistenta, deci neasumata, ci doar mimata, din dorinta de a acapara cat mai multa putere personala si discretionara, a lovit pe rand in toate institutiile democratice ale statului. Si, pentru a fi mai eficient, a generat conflicte interinstitutionale la capatul carora arhitectura democratica s-a subrezit. Si in primul rand a fost subminat Parlamentul, principalul adversar al sau, nu numai fiindca l-a suspendat de doua ori, ci si fiindca este singura institutie a statului cu o legitimitate mai mare decat cea a presedintiei.

Dar, pana la urma, de ce a fost el suspendat de doua ori si pe cale de a fi demis? In esenta pentru ca, facand tot ceea ce am afirmat mai sus ca a facut, el, implicit, a dat dovada de partizanat politic. S-a implicat politic de partea unor forte politice si, cat se poate de explicit si direct, le-a folosit in lupta sa pentru a inlocui democratia cu o autocratie. A participat activ, in calitate de presedinte, utilizand resursele financiare, dar si cele de incredere conferite de cetateni pentru a sustine PDL.

Astazi Traian Basescu, afirmand ca de cateva luni este independent, recunoaste implicit ca pana in urma cu cateva luni, cand a constatat ca partidul, pe care l-a utilizat ca pe o prostituata, a fost definitiv compromis, nu a fost independent, ci s-a implicat politic si partizan. Incalcand, in mod grav, Constitutia. Printr-o simpla declaratie el a legitimat inca o data cele doua suspendari.

Dar ceea ce este grav abia urmeaza. Daca nu cumva pactul de coabitare va sta la baza a inca unui compromis ticalos. Institutul National de Statistica urmeaza in iunie sa ne spuna care este adevarul. Iar adevarul este, si va trebui sa fie spus cat se poate de oficial, ca electoratul roman este undeva intre 15 si 16 milioane de cetateni. Ceea ce inseamna ca Basescu a fost demis nu numai moral si politic, ci si efectiv. Ceea ce creaza o situatie unica in istorie. Fiindca, retroactiv, toate actele savarsite de demis sunt lovite de nulitate absoluta.


Sursă: CorectNews

×