x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Inflaţia nu are cauze … balistice.

Inflaţia nu are cauze … balistice.

de Adrian Vasilescu    |    22 Mai 2011   •   21:00

De Moarte si de Fisc nu scapa ni­meni? La altii. La noi, Fiscul ra­ma­ne an de an cu prea multe creante neincasate.

Povestea Fiscului, in Romania, e incalcita. Unele pasaje din aceasta poveste sunt scrise aiurea si va fi nevoie sa fie rescrise; altele sunt inca nescrise. O mare parte a populatiei de varsta fiscalizarii fie nu plateste nici un fel de impozite, fie ii sunt impo­zitate numai casele si automobilele. Impozite pe activitate economica plateste doar o parte a populatiei implicate in afaceri ori in diferite munci, permanente sau ocazionale.

Fiscul se bazeaza cu deosebire pe un impozit indirect: taxa pe valoarea adaugata. Aceasta taxa supraetajata, dupa ce i s-a legat de coada, incepand din iulie 2010, un surplus de cinci puncte procentuale, aduce mai multi bani in bugetul statului. Fiindca o platim toti, pentru tot ce targuim, de la laptele pentru sugari pana la limuzinele de lux.

Din nefericire insa, taxa pe valoa­rea adaugata de 24 de procente umfla pre­turile. Face, deci, mai multa in­fla­­tie. Nu singura, bineinteles. Se aso­ci­­a­za cu accizele, cu temerile starnite de pretul petrolului, cu amenintarile cri­­zei preturilor alimentare si, inainte de toate, cu mult prea marile in­tar­­zi­eri in procesul restructurarii.

Inflatia e tot un fel de impozit, unul perfid, pe care il plateste intreaga populatie. Impozitul pe ineficienta eco­nomica. Putem spune asadar ca, la noi, de Moarte si de… Inflatie nu scapa nimeni.

Adeptii cresterii economice prin inflatie ar putea sustine ca e bine asa. Ei intretin un mit. Acela ca mai multa in­flatie poate sa aduca mai multa cres­tere economica. O iluzie. Nicaieri in lume, unde se seamana inflatie, nu ra­sa­re mai mult PIB. Desigur, am in ve­dere PIB-ul real. Fiindca, intr-ade­var, preturile in crestere (cele cu­ren­te) pot sa umfle PIB-ul. Dar nimeni nu se uita la PIB-ul nominal. Toata lu­mea se uita la cat PIB a ramas dupa ce au fost scazute efectele inflationis­te. PIB-ul real. Doar acest indicator ne arata daca o tara e in recesiune sau a reluat cresterea economica.

In extrema cealalta, un alt mit este intretinut de un alt grup de ana­listi financiari: mitul dependentei in­fla­tiei de cantitatea de bani. Pledoaria an­tiinflationista a acestui grup e co­recta. Tratamentul propus e insa gre­sit. Pentru ca pleaca de la o analiza gre­sita. Nici masa monetara in totali­ta­te, nici componenta ei cea mai li­chi­da, numerarul in circulatie, nu se afla in­tre cauzele cresterii preturilor cu care societatea romaneasca se con­frun­ta in prezent. E adevarat, inflatia ni se infatiseaza in "tinuta" moneta­ra; preturile in crestere au expresie m­o­n­etara. Dar nu vom trage de aici con­cluzia ca inflatia isi are cauza in di­na­mica monetara tot asa cum, po­tri­vit unui cunoscut exemplu, cauzele unei crime savarsite cu o arma de foc nu sunt de ordin… balistic. Atat timp cat rata cererii de consum este nega­tiva, dovada fiind cifrele de afaceri ale comertului cu amanuntul, in sca­dere constanta, nu-i putem atribui in­fla­tiei o natura monetara.

Evident, cauzele inflatiei noastre sunt structurale. Si tot de natura struc­­tu­rala, prin reforme succesive, tre­buie sa fie tratamentul an­ti­in­fla­ti­o­nist.

×