x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cufărul cu amintiri. Inima din teren

Cufărul cu amintiri. Inima din teren

de Florin Condurateanu    |    19 Mai 2016   •   08:31
Cufărul cu amintiri. Inima din teren

În 2003, la televizor, într-una din emisiunile mele zilnice de sănătate, era invitat un reputat cardiolog, doctorul Gabriel Tatu Chiţoiu, explicând tulburările de ritm ale inimii.

Mai ales acea frământare haotică în ventriculul stâng care împiedică pomparea sângelui şi aduce stopul cardiac, adesea fatal. Cu o zi înainte, murise pe teren un fotbalist camerunez, la meciul internaţional din Cupa Confederaţiilor.

Doctorul Gabriel Tatu Chiţoiu a comentat, ”când am observat că medicii s-au repezit să-l ajute, dar nu aveau defibrilator, mi-am dat seama că fotbalistul va muri”.

Moartea lui Ekeng a fost de un tragism fără precedent, a fost un deces în direct. Boala lui ascunsă, stângăciile în intervenţii ale medicilor, prea superficiala investigaţie la avizarea intrării unui sportiv în partide, toate s-au conjugat dramatic în acest sfârşit impresionant. Dar stupiditatea unor oameni de a folosi acest prilej pentru a jigni România este de neacceptat.

Doi-trei suporteri au declarat “mi-e silă de ţara asta”, dar ce au de zis aceşti clevetitori de superba demonstraţie ulterioară de suflet românesc faţă de cel ridicat la cer. Mii de candele pe stadion, cortegiul de mii de oameni însoţind sicriul, în scandări “Ekeng, Ekeng”, spectacolul cu artificii şi claxoane spre aeroport, acestea nu însemnau România, splendidul suflet românesc?

Finala Cupei a prilejuit un record mondial de solidaritate umană şi recunoştinţă, patru zeci de mii de oameni au scandat numele celui dispărut, au aplaudat la întreruperea partidei în minutul care era numărul purtat de Ekeng pe tricou.

Chipul fotbalistului plecat în cer a fost reconstituit din plăcuţe ridicate de mii de suporteri, un banner uriaş conţinea cuvinte calde: „Ai murit în culorile alb-roşii, eşti îngerul nostru. Bon voyage, Ekeng”.

S-au desfăşurat oare astfel de dovezi de preţuire şi dragoste în ţări precum Spania, Portugalia, Germania, Franţa, Italia, unde au murit şi acolo fotbalişti pe teren? Românul nostru Mişa Klein a murit în timpul antrenamentului la clubul din Germania, iar familia nu şi-a primit nici toţi banii de despăgubire. 

×