x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Întâlnire postumă cu Titulescu

Întâlnire postumă cu Titulescu

de Serban Cionoff    |    12 Mar 2012   •   09:48

La 7 martie 1992, orele 17,25, un avion AN 26 din dotarea Ministerului Apararii Nationale aducea in tara ramasitele pamantesti ale lui Nicolae Titulescu spre a fi ingropate, conform dorintei sale, la Scheii Brasovului. La implinirea a doua decenii de la eveniment, sub egida Fundatie Europene Titulescu, a fost organizata evocarea "In Memoriam Nicolae Titulescu. 20 de ani de la readucerea sa Acasa'. Manifestarea s-a desfasurat sub semnul credo-ului moral al lui Titulescu: 'Cei care mor pentru o idee sunt eroi al caror unic testament este un singur cuvant: continuati!'

Dupa vizionarea, in premiera, a unor emotionante pelicule consacrate vietii si activitatii celui despre care, pe drept cuvant, s-a spus ca' a adus Romania in Europa si Europa in Romania', au prezentat alocutiuni prestigioase personalitati ale mediului academic si diplomatic. Astfel, prof. dr. George G Potra, director executiv al Fundatiei Europene Titulescu, a vorbit despre "Tristele lui Titulescu', punand in antiteza devotamentul exemplar cu care ilustrul diplomat si om de stat s-a daruit slujrii a ceea ce a recunoscut a fi:'Partidul meu de azi se cheama Romania' cu ingratitudinea unor contemporani, vremelnici potentati politici. In alocutiunea "Sub tampla Casei', Gheorghe Tinca, diplomatul care, acum doua decenii, a coordonat operatiunile de readucere in tara a lui Titulescu a evocat semnificative etape ale complicatelor demersuri juridice, marcate de confruntari de orgolii si resentimente. In mod deosebit, a fost evidentiata implcarea directa in acest nobil demers a presedintilor Romaniei si Frantei, Ion Iliescu, respectiv, Francois Mitterand, precum si inaltul profesionism cu care au lucrat diplomatii din cele doua state. De asemenea, s-a remarcat consensul in care fortele politice din Romania au actionat pentru a realiza vointa testamentara marelui disparut. Secvente relevante ale acestui travaliu au prezentat ambasadorul Ion Gorita si publicistul Corneliu Vlad. De la acesta din urma am retinut o evocare, pana azi inedita, datorata publicistei Genevieve Tabouis. La sfarsitul lui 1940, aceasta l-a intalnit pe "Marele Tit' pe strazile orasului Cannes.Ratacea, insingurat, pe strazi si, din cand in cand, lovea cu bastonul copaci, insotindu-si gestul cu apostrofari:"na si tie, Hitler!, na si tie, Mussolini!, na si tie, Antonescu!'

Alocutiunea finala,'Testamentul Nemuritorului', a fost prezentata de catre presedintele Fundatiei Europene Titulescu, prof univ. dr Adrian Nastase, cel care, in calitate de ministru de externe, a avut initiativa si a coordonat eforturile de readucere acasa a lui Titulescu, precum si impresionantul travaliu de exegeza si de valorificare a operei sale politice si diplomatice."Titulescu- a accentuat Adrian Nastase- ne invata a construi statul nu a-l darama si a marca in istoria nationala tot ceea ce ne da substanta in Europa si in lume'.

Aceasta manifestare omagiala, numita pe drept cuvand "intalnire postuma cu Titulescu', va fi urmata, in zilele urmatoare, de un pelerinaj, organizat tot sub egida Fundatiei Europene Titulescu', la mormantul marelui diplomat si carturar din Scheii Brasovului.

Consemnand nobila initiativa a Fundatiei Europene Titulescu, luam act, cu regret, de tacerea pe care o pastreaza Ministerul Afacerilor Externe fata de acest moment omagial. Nu era de ajuns dureroasa izolare a Romaniei in exterior,acum ne ignoram tezaurul diplomatic si la noi acasa?

×