x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Intarca "balaia"

Intarca "balaia"

de Adrian Vasilescu    |    07 Aug 2006   •   00:00
Intarca "balaia"

Acum intarca "Balaia". Pe masura ce inflatia se calmeaza, profit vor face numai din munca eficienta. Din acest motiv, va fi mult mai greu fara inflatie. Multi s-au invatat cu acest drog si dezvatul va fi dureros. Dar sanatos.

Calmarea inflatiei e o certitudine. Sunt sanse mari ca miscarea preturilor sa se inscrie de aici inainte intr-un culoar calm. Asta ar insemna sa avem o inflatie anuala in jur de 6 %. Preturile pierd acum din viteza si fiindca unele dintre marile corectii au fost amanate.

Desigur, mai sunt de facut retusuri. Dupa care vom fi incheiat un capitol dramatic al dinamicii economiei romanesti: despartirea de preturile mincinoase. Acele preturi nerecunoscute de piata, dar impuse prin dictate administrate, de care nu am scapat nici o clipa in anii tranzitiei.

Mai departe ne vom confrunta cu un singur fel de inflatie, a carei cauza fundamentala va continua sa fie ineficienta economica. Pentru ca de acest tip de inflatie nu vom scapa prea usor.

Totusi, Romania nu va putea sa ramana prea mult timp pe o insula inflationista, in vreme ce vecinii nostri se apropie de mal. Timpul cresterilor economice pe fond inflationist a trecut. Lumea, acum, calatoreste intr-o nava noua, cu o tinta precisa: obtinerea de cat mai multe procente de valoare adaugata pe un fond de inflatie foarte mica, cu rate anuale de numai 1%-2%.

La noi, climatul inflationist are radacini puternice. Si nici nu vom scapa de acest climat, atat timp cat productia de bunuri si servicii continua sa fie in multe, in foarte multe intreprinderi orientata cu spatele la populatie si la piata de consum. Marile intreprinderi de stat obliga inca populatia si societatile comerciale competitive, asa cum au facut ani la rand, sa le accepte indolenta, nepriceperea, risipa si sa le subventioneze prin inflatie. Fara nici o zbatere din partea lor de a forta vreo schimbare, de a produce mai bine, mai ieftin.

Inflatia a facut destul ravagii in societate, a ucis procese de productie si a lovit in stimulentele muncii. De fapt, inflatia parca ne-a hipnotizat. Am simtit, ani la rand, cum devenea un tiran cumplit, cum ne sufoca tot mai tare, dar actionam mult prea timid pentru a ne debarasa de ea. O vedeam cum isi desfasoara "antenele", cum se revarsa peste zone intinse ale societatii noastre. Sub dictatura ei se deteriora standardul de viata, prolifera coruptia si degradarea morala. Numeroase sectoare economice, obisnuite sa fie subventionate cu sume taiate de la scoli, de la edituri, de la institutiile de arta, chiar si de la spitale, isi mai adaugau inca o subsidie: preturile cataratoare. Iata de ce nu putem decat sa ne bucuram ca inflatia pierde teren.

Societatea romaneasca nu a avut, in anii din urma, un dusman mai cumplit si mai perfid decat inflatia. Mii de intreprinderi au fost lasate sa dormiteze, in timp ce preturile in urcare le acopereau pierderi uriase. Trecerea la adevarul preturilor n-a insemnat - vreme indelungata - mai mult decat o cana cu apa rece, aruncata in capul economiei somnolente la ora sapte dimineata. Economia s-a enervat un pic, apoi s-a culcat la loc. Pentru ca multe intreprinderi scoteau profit din inflatie. Produceau mai putin, mai prost, dar mai scump.

Acum intarca "Balaia". Pe masura ce inflatia se calmeaza, profit vor face numai din munca eficienta. Din acest motiv, va fi mult mai greu fara inflatie. Multi s-au invatat cu acest drog si dezvatul va fi dureros. Dar sanatos.

×
Subiecte în articol: editorial inflatie