x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Invazia zbirilor şi a potăilor

Invazia zbirilor şi a potăilor

de Petru Calapodescu    |    26 Iun 2012   •   11:26

Parca ne-am intors la inceputul anilor '50. Cand zbirii si potaile cu dresaj cekisto-stalinist inghenunchiau societatea, trimiteau oricand, pe oricine si oricum la puscarie sau chiar la moarte, daca avea nesansa sa faca parte din adversarii politici. Mai mult, ocupasera spatiul public si mass-media, atata cat exista in acel timp, prostind populatia si indobitocind-o in numele unei false democratii, a luptei cu "dusmanii poporului", cu "coruptii si sabotorii". Dupa 60 de ani, reteta se repeta, insa cu alte dimensiuni si cu alt substrat.

De asta data, harmalaia si urletele descreierate ale homunculilor reziduali ai unei puteri date jos - dupa ce timp de opt ani a batjocorit natiunea si i-a fraudat sau irosit resursele, a infestat cu clienti politici absolut toate structurile statului - au ca scop sa deturneze atentia publica de la sine. Sa amane un decont ce nu mai poate intarzia. Si, daca mai e posibil, sa revina la carma pe care nici nu se gandea acum doua luni ca o va pierde pe neasteptate. Desi, exasperata, tara fierbea. Cazul Nastase e doar un pretext.

Tinta in care disperatii portocalii trag cu toate armele si din toate pozitiile, mobilizandu-si zbiri, potai si postaci, trimitandu-si in transee ciracii aflati inca in functii-cheie, sunt noul Guvern, noua Putere, ca si certitudinea ca, daca nu se bat cu ghearele si cu dintii, in toamna vor disparea. Pentru asta nu precupetesc nimic si in fiecare zi declanseaza noi atacuri, planteaza alte si alte dispozitive explozive. Nu mai merita, aproape, sa o mai bagam in seama pe Monica Macovei, acest personaj care nu stiu de ce (poate mimica, poate comportamentul) imi aduce aminte de Ana Pauker, care parca si-a facut un scop din a-l vedea in groapa pe Adrian Nastase. Nici pe maidanezii care, odata cu ea, latra pe diferite posturi tv despre inscenarea sinuciderii.

Nici chiar pe un dulau cu blana zrentuita in harseli, ca Berceanu, care, cu falsa naivitate si candoare, are si el aceleasi "suspiciuni".

Dar marti dimineata a iesit la rampa cu o prestatie naucitoare insusi procurorul general Laura Codruta Kovesi. Demna mostenitoare a Monicai Macovei, aceasta si-a repezit pumnul in gura tuturor celor care indraznesc sa aiba alta parere, care insista asupra viciilor unui proces cu evidenta tenta politica. Avocatii, desi urmeaza cai de exprimare strict legale, sunt pusi la zid, politicienii, altii decat preacinstitii Spanu, Toader, Visan si restul gastii sunt rau-voitori, pana si Avocatul Poporului trebuie lapidat, deoarece si-a permis sa aiba o opinie contrara curentului izvorand din Modrogan si Cotroceni, iar ministrul justitiei sa-si bage mintile-n cap. In aceeasi zi, fosta baschetbalista ar fi fost revocata. Asta, insa, intr-un stat de drept, si nu in acela unde presedinte e Traian Basescu.

Asa, ca sa intelegem bine in ce fel de stat traim si cine se afla (inca) la butoane, doctorul Bradisteanu a fost pus sub urmarire penala. Fara a se fi intrunit comisia medico-legala care sa evalueze starea pacientului Nastase, Daniel Morar si oamenii sai de la DNA au decis ca eminentul cardiolog se face vinovat de "favorizarea infractorului", deoarece si-a permis sa puna un diagnostic si sa afirme ca pe Nastase il pandeste un infarct. Un diagnostic, un simplu diagnostic, care nu afecteaza catusti de putin procedurile judiciare.

Spuneam insa ca tinta acestor comandouri de zbiri si de potai nu este Adrian Nastase (maine, de la Cotroceni va fi lansata alta bomba), ci USL si Guvernul sau abia instalat si care trebuie carotat prin orice mijloace, oricat de mizerabile. Cat timp Basescu ramane la Cotroceni, aceasta tara nu va avea parte de liniste, de munca, de reparare a ceea ce a distrus fosta putere. Nastase nu e astazi decat un pretext, invaluit intr-o falsa batalie pentru adevar, pentru legalitate. Asa cum adevaratul motiv al razboiului troian n-a fost rapirea Elenei, ci hotararea aheilor de a distruge o cetate care le facea o acerba concurenta..

×