x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ioan Oltean şi cei 6.500 de mafioţi

Ioan Oltean şi cei 6.500 de mafioţi

de Petru Calapodescu    |    26 Mar 2012   •   09:46

La doar doua zile dupa ce secretarul general al PDL si, totodata, jupanul portocaliilor bistriteni, Ioan Oltean, il punea la zid pe potlogarul de la Galati, Mihail Boldea, mai inversunat ("Nu-mi inchipuiam ca poate fi atat de marsav") decat o facuse acum peste doua milenii Cicero vituperandu-l pe guvernatorul corupt al Siciliei, Verres, a explodat bomba. Cativa oameni de afaceri bistriteni, un fost secretar de stat al Elenei Udrea si niste demnitari locali au fost saltati de procurori ca alcatuind un grup de criminalitate organizata ce se indeletnicea la Bistrita cu deturnarea de fonduri bugetare si europene.

Culmea, interceptarile SRI atesta ca matrapazlacurile erau puse la cale chiar din biroul viceprezidential de la Parlament al lui Oltean. Deocamdata, acesta n-a fost invinuit, dar afacerea pute rau de tot, aerul din Bistrita-Nasaud incepand sa emane (inclusiv dupa sfeteriseala lui Ioan Botis, cercetatul tot pentru deturnare de fonduri, pe care Oltean il vede insa ca viitor primar) o duhoare penala. Vom vedea cum vor evolua lucrurile, cum si daca se va mai putea pune capacul pe oala.

Recentul bilant al SRI, unde presedintele Basescu a impartit vorbe dulci, stele de general si coronite, semnand baietilor un cec in alb (Nimeni sa nu-si inchipuie ca scapa vigilentei, ochilor si urechilor acestora), a scapat, insa, in entuziasmul general din sala, o dezvaluire alarmanta. Dar care lamureste intr-o anumita masura jaful din tara, coruptia la nivel inalt, ca si neincrederea cu care partenerii occidentali privesc asa-zisa cruciada damboviteana contra coruptiei.

Nu mai putin de 6.500 de informari SRI au continut, anul trecut, semnale privind grave acte de coruptie. Documentele au ajuns pe birourile cui trebuie: la presedinte, la primul-ministru, la ministri sau, pe plan local, la prefecti, la presedintii de consilii judetene. Desigur, nu au fost vizati functionari marunti care au luat mita un pachet de Kent pentru a elibera un act, ori politai si comisari de garda care au primit pe la vreo carciuma spaga o fleica si-un sprit, asa, "din partea casei". E vorba de licitatii trantite, de contracte directionate clientelar, de drenarea brutala a banului public.

Nu o sa spun ca toti infractorii sunt demnitari si functionari publici pedelisti, nici alte partide nu-s alcatuite doar din calugari asceti. Dar nici nu putem ignora ca accesul la butoiul cu miere e apanajul partidului de guvernamant si al carjelor sale din coalitie. Asa incat discursul la SRI al lui Traian Basescu e bont. S-ar fi cuvenit sa intrebe de ce ofiterii, sefii lor, indeosebi, daca stiu ca fenomenul coruptiei e atat de intins si de agresiv, nu s-au batut sa se dea curs informarilor, inclusiv dand navala in biroul prezidential si anuntand ca s-au saturat sa lucreze in zadar, sa le fie ridiculizata munca de catre politicieni verosi. Varianta e, insa, putin plauzibila.

Mai curand, Traian Basescu ar fi trebuit, el si ierarhia imediata, sa-si puna cenusa in cap si sa recunoasca deschis ca s-au luptat cu coruptia doar in vorbe, iar in fapt au tolerat, unii au si creat, un sistem mafiot care s-a umflat atat de mult, incat da pe dinafara. Cum s-a intamplat la Galati, la Cluj, acum la Bistrita, oarece vuiet venind si dinspre Banat, Bucovina si Oltenia. Mai mari sau mai mici, paraiele si torentele astea par a se aduna intr-unul mare si greu de stapanit, capabil sa inunde, sa rada si Dealul Cotroceniului sau Piata Victoriei. La alegerile din noiembrie, sau mai curand.

×