Pe măsură ce economia devine tot mai complicată, tot mai stufoase devin și litigiile în care persoanele fizice și juridice se găsesc implicate. Iar pe măsură ce crește complexitatea, crește și gradul de specializare al spețelor. Acest lucru este valabil mai ales în sectorul financiar – bănci, asigurări, pensii private, bursă. Instrumentele și contractele din acest domeniu devin tot mai greu de înțeles de către persoanele nespecializate. Jargonul financiar devine tot mai mult o limbă exotică, pe care o pricep doar inițiații.
În aceste condiții, crește riscul erorilor judiciare în litigiile de natură economică. Asta pentru că judecătorii nu pot ține pasul cu ritmul de specializare al spețelor. Este o cursă pe care magistrații au pierdut-o drastic în fața avocaților. Aceștia din urmă au devenit niște adevărați tehnocrați. Mai mult decât niște specialiști în drept, avocații sunt experți pe domenii economice tot mai restrânse și mai specializate.
În consecință, crește tot mai mult riscul ca judecătorii pur și simplu să nu înțeleagă complexitatea și nuanțele unei spețe economico-financiare, neavând pregătirea de specialitate necesară, și să dea, deci, sentințe eronate. Nu este un reproș la adresa magistraților. Este constatarea obiectivă a unei probleme tot mai spinoase. Ce ar fi de făcut? Se tot vorbește despre creșterea gradului de specializare al judecătorilor în chestiuni economice. De asemenea, se pune problema înmulțirii categoriilor de instanțe specializate. Așa cum avem instanțe specializate pe dreptul muncii sau al familiei, poate ar trebui să avem și instanțe bancare sau de asigurări.
Dar poate că problema este mai profundă. Poate că, în domeniul economic, s-au înmulțit și complicat prea mult reglementările secundare de specialitate. Poate că aceste reglementări adaugă prea mult la legea primară și, pe lângă că stânjenesc activitatea economică, complică păgubos și litigiile. Poate că nu judecătorii ar trebui să se transforme în tehnocrați, înlocuind robele cu gulerele albe, ci legislația ar trebui simplificată. Dreptatea nu este o tehnicalitate.