x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Jurnalul unui dezertor

Jurnalul unui dezertor

de Lucian Avramescu    |    26 Aug 2012   •   11:15

Un pic de curaj, ce dracu!

Un roman care traieste de 20 de ani in SUA, revoltat de ce se petrece in tara lui natala, imi explica un amanunt pe care-l banuiam si eu: Curtea Constitutionala nu e mai presus de lege. Curtea Constitutionala, nicaieri in lume nu e stat in stat. Politetea excesiva a premierului Ponta si chiar a lui Crin Antonescu (pentru a nu vorbi cu pacat, trebuie sa recunoastem ca presedintele interimar n-a facut mereu reverente) fata de unii de prin Occident care joaca partizan si urat de partea demisului, trebuie sa inceteze. Tot ce vrea SUA e stabilitate si nimeni nu sucomba de dragul lui Basescu. Obama n-a prea auzit de jucatorul de la Ciresica iar Merkel nu doarme cu poza cuceritorului de pe Dambovita sub cap. Sa fim seriosi! Parlamentul poate lua orice decizie democratica si dreapta pentru ca votul romanilor sa fie reasezat in drepturi. Vor scanci unii pe afara? Ei, si?!

Americanii, pentru a exprima curajul, au o zicere care, tradusa in romana, suna cam asa: Sa ai mate! Adica sa nu ti se instaleze o gheara in stomac in fata unui gest care implica determinare si, uneori, risc. La noi e o vorba si mai sugestiva: Sa ai ...! Poate ca Parlamentul, in sedinta de luni, dupa ce va asculta concluziile dictate din Garaj ale CCR, se va controla in nadragi unde va descoperi, surprinzator, ca respectivele gogonele exista.

Desteptarea politicieni, prea ati stat la umbra!

In legatura cu forta de interventie politica de pana acum, USL pare alcatuit din Antonescu si Ponta. Parca prea multi, nepermis de multi s-au dizolvat prin concedii, s-au tras in vara asta la umbra, motaie. Mai oameni buni sau, ma rog, mai oameni, buni sau rai, inteligenti sau navlegi, prea ati lasat batalia politica pe seama catorva ziaristi, epuizati si ei, imputinati chiar, prea stati de o parte de parca suspendatul ar fi o chestiune care nu va priveste, prea faceti - si aici doar cativa, cat sa-i numeri pe degete – tranta politica doar la televizor. Desteptarea, iesiti din lenevie! Niste oameni isi striga pasul in Piata Universitatii. Nu va cer sa va instalati acolo cu o pancarta in mana si sa tipati 'Iesi afara, javra ordinara!', dar dati-le un semn ca sunteti cu ei, ca ganditi ca ei, ca ii reprezentati acolo unde trebuie. Sondajele va dau favoriti si la toamna, dar lumea, in majoritate insultata de jocurile otravite ale lui Basescu, vrea luptatori care sa-i reprezinte in teren. Increderea se poate toci iute. Sunt unii pe care nu i-am mai vazut de o vesnicie si sunt, in scripte, vicepresedinti, sefi de coloana in armia USL. Daca au murit, spuneti-ne sa-i stergem din tabelul nostru cu sperante. Daca sunt cufundati intr-un somn adanc, turnati apa rece pe ei, chemati pompierii sa-i ude, poate-si revin. Fara voi, imi scrie cineva, fara voi, ziaristii, monstrul ne tavalea fara nici-o dificultate. Asa, se mai impiedica de vocea si de scrisul vostru. Da, dar obosim si noi. Aduceti, in batalie, forta redutabila a politicienilor patrioti, care-si apara poporul. Suna aiurea? O fi sunand, dar eu, cel putin, asta astept de la ei.

×