x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Justiţia independenta. Faţă de cine?

Justiţia independenta. Faţă de cine?

de Rosca Stanescu Sorin    |    19 Sep 2012   •   12:09

Basistii fac in mod intentionat o confuzie. Cand se refera la justitie si la independenta ei, ei vorbesc exclusiv despre procurori. In cel mai bun caz, acestia sunt insa doar o parte a justitiei si atata tot. Desi, la fel de bine, li se poate spune avocati ai statului. Si asta de cand Monica Macovei a schimbat legea, prin 2005, moment de la care capii marilor parchete nu mai sunt desemnati de CSM, ci de ministrul Justitiei si de Presedintele Romaniei. Deci, de catre politicieni. Intre timp, situatia s-a incurcat si mai mult. In urma unor interventii insistente si brutale, Consiliul Superior al Magistraturii s-a politizat. Deci, creierul puterii in stat, care este Justitia, nu mai functioneaza independent. In acest context are loc disputa de astazi pentru sefii marilor parchete.


In ultimii 7 ani, din momentul in care Monica Macovei, ca ministru al Justitiei, a schimbat acea lege prin care doar CSM avea competenta de a-i numi pe procurorul general si pe seful DNA, marile parchete s-au politizat. Cel putin la varf. Ele si-au indeplinit, in toti acesti ani, misiunea incredintata. Nu protectia cetateanului. Nu apararea legii. Nu lupta impotriva coruptiei. Ci apararea regimului Basescu si a acolitilor acestuia si prigonirea, prin intermediul dosarelor penale, a adversarilor. Evident, din cei 5.000 de procurori, numai o mica parte s-a ocupat de ceea ce pe drept cuvant putem numi politie politica. Cei mai multi au incercat sa-si faca datoria in interiorul unui sistem construit insa pentru alte scopuri. Astazi, un ciclu s-a incheiat. Sub aspect legal, nici Kovesi si nici Morar nu mai pot conduce marile parchete. Si asta nu fiindca asa vrea USL. Nu se poate altfel. Daca respectam actele normative in vigoare.

Si asa se face ca urmeaza o schimbare la varf in marile parchete. Si ce sa vezi? Chiar cand este demarat acest proces de catre Mona Pivniceru, noul ministru al Justitiei, basistii bine plantati in CSM incearca sa schimbe regula jocului. Chiar regula lui Macovei. Cum? Mai intai, pe sest, majoritatea basista din CSM a hotarat ca procedurile de validare a noilor procurori ar putea dura 90 de zile. Ceea ce ar tergiversa schimbarea mult dincolo de litera si spiritul legii. Apoi, ce s-au gandit acesti domni si aceste doamne? Ca nu ministrul Justitiei, ci ei sa faca selectia candidatilor. Incalcandu-se astfel legea. Pe care CSM este pus sa o apere. In al treilea rand, in mintea basistilor a incoltit, de mai mult timp, ideea rocadei. Cu alte cuvinte, daca legiuitorul a hotarat ca nici Kovesi si nici Morar nu mai pot continua sa stea in functiile lor, ar putea fi facuta, de ce nu, o rocada. O rocada inseamna o potlogarie. O fentare a legii.

Acest razboi al instalarii noilor sefi ai marilor parchete va fi transat in functie de vointa politica a USL. Si sper, fara imixtiuni externe. Fara jocuri de culise. Dar, dincolo de asta, ce urmeaza?

In viitor, pentru ca justitia sa nu mai fie tinuta in dependenta fata de basisti, pentru ca ea sa fie cu adevarat independenta, e necesar un CSM cu adevarat depolitizat. Cu oameni alesi exclusiv de breasla. Si atunci, evident, ar fi bine ca cele 100 de legi, dupa care functioneaza aceasta institutie, sa devina una singura si ca CSM, doar CSM, sa decida ierarhiile din justitie.
Sursa: CorectNews

×