x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Justiția română, în fața unui foarte important examen

Justiția română, în fața unui foarte important examen

de Serban Cionoff    |    05 Mai 2016   •   20:51
Justiția română, în fața unui foarte important examen

Am întârziat dinadins să comentez știrea că Mircea Badea o va da în judecată pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, dar am făcut acest lucru din motive lesne de înțeles. În primul rând, eram foarte curios să în ce termeni va fi comentat gestul mai tânărului meu confrate. Gest pe care, înainte de orice, îl considerde un curaj fără precedent în cei peste 25 de ani de originală democrație carpato-pontico-dâmbovițeană. Fiindcă, să o recunoaștem, nu e de ici-de acolo să te încumeți a-i deschide proces – și încă pe motiv de calomnie!- exact celei în care marcante personalități și instituții reprezentative din state-fanion ale democrației moderne văd întruchiparea absolută, incontestabilă aIdeii de Justiție.

 Deocamdată, cu două-trei excepții, știrea despre acțiunea lui Mircea Badea a fost publicată fără prea multe comentarii pro sau contra. Drept pentru care cred că o posibilă explicație ar consta în faptul că agenda atât de încărcată a zilei a solicitat o atenție specială din partea comentatorilor, lăsând în plan secund știrea cu pricina. La fel de bine,însă, pot să credși că gestul lui Mircea Badea i-a luat cam pe nepregătite pe propagandiștii de (de) serviciu, care încă așteaptă să primească dezlegarea.  

 Dar iată că, pe ultima sută de metri, citesc un titlu carear putea să dea tonul unor viitoare comentarii, bineînțeles critice: ,,Kovesi, precizări după un nou ATAC IMBECIL de la Antena 3/Badea’’.

  Cu toate că sintagma ,,atac imbecil’’ a fot tipărită cu majuscule, anume spre a fi omologată ca mesaj- standard al propagandiștilor neapărat independenți, ea nu este nicidecum o găselniță de ultimă oră și, cu atât mai puțin, de o teribilă originalitate. Dimpotrivă, epitetul ,,imbecil’’ nu este altceva decât un clișeu verbal (dacă nu chiar unul mental?!) arhi-uzitat pentru a-i discredita și descalifica atât pe redactorii Antenei 3 cât și pe telespectatorii postului. Așa încât, până când  un anume cineva din suita de admiratori și de susținători ai multi-medaliatei doamne nu va ieși cu o declarație publică în care să lanseze noi standarde  de evaluare, nu cred că ne putem aștepta la mari surprize din partea  răspândacilor de imagine. 

Depășind stadiul surprizei pe care ne-a creat-o gestul lui Mircea Badea,atunci când și-a făcut publică intenția de a o da în  judecată pe însăși șefa DNA, Laura Codruța Kovesi-  acuzând-o de calomnie-, înclin să cred că, în realitate, suntem în fața unui demers de domeniul normalității într-o democrație autentică,într-un stat de drept, în care suntem cu toții, de la mic la mare, egali în fața legii.

Așa încât nu văd nici-un motiv pentru care cetățeana Laura Codruța Kovesi nu poatefi acționată în justiție de către cetățeanul Mircea Badea. Domnia sa având  posibilitatea de a se apăra, cu probe temeinice, de necontestat. Așa după cum și cetățeanul Mircea Badea are datoria de a aduce în sprijinul acuzațiilor sale probe temeinice, de necontestat, într-o acțiune în justiție pe care are tot dreptul să o deschidă împotriva cetățenei Laura Codruța Kovesi.

Iar, dacă s-ar pune problema unui examen greu, deși nu imposibil, de trecut, atunci, fără doar și poate, că justiția română se află în această situație. Cu atât mai mult cu cât, din start, fiecare din cele două părți și-a declarat încrederea în imparțialitatea actului de justiție. Astfel, Laura Codruța Kovesi a menționat că,,orice acțiune de defăimare la adresa mea, inclusiv a vieții mele personale, va impune un demers ferm prin folosirea căilor legale.’’ La rândul său, Mircea Badea a afirmat:,,Poate o să am  noroc și să dau peste un judecător în afara  ,,câmpului tactic’’al SRI.’’

Nu ne rămâne, așadar, decât să urăm cât se poate de sincer imparțialei și independentei noastre Justiții: mult curaj și deplin succes la acest foarte  important examen! Examen de al cărui rezultat  va depinde, pentru multă vreme de-acum înainte, prestigiul public și încrederea fiecăruia dintre noi.

                    Șerban CIONOFF

×