x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Kazacioc vienez cu Mohamed ElBaradei

Kazacioc vienez cu Mohamed ElBaradei

de Radu Tudor    |    10 Ian 2008   •   00:00
Kazacioc vienez cu Mohamed ElBaradei
Sursa foto: Samuel Kubani/

Interviul dat de Mohamed ElBaradei, directorul Agenţiei In­ter­na­ţionale de Energie Atomică, coti­dianului de limbă arabă Al-Hayat are ceva suspect în el.

Interviul dat de Mohamed ElBaradei, directorul Agenţiei In­ter­na­ţionale de Energie Atomică, coti­dianului de limbă arabă Al-Hayat are ceva suspect în el. Surprinzător, mai-marele energiei atomice mondiale a lansat o afirmaţie riscantă pentru se­cu­ritatea naţională a României. De­cla­raţie care poate atrage, în mod cu totul nefericit, atenţia organizaţiilor tero­riste asupra ţării noastre. Voi reda în continuare pasajul complet din inter­viul lui ElBaradei, pentru a înţelege contextul foarte grav în care a fost men­ţio­nat şi numele României.

“Mă tem mult de posibilitatea ob­ţi­ne­rii de către grupările extremiste din Pa­kis­tan sau Afganistan de arme nu­clea­re. Există o mare temere legată de po­si­bi­litatea obţinerii de către unele gru­pări, asemenea al-Qaeda, de arme nucleare din state noi. Furtul de arme nucleare, de mijloace de ghidare şi de rachete cu rază lungă de acţiune sau altele este deosebit de grav. Există multe posibilităţi de obţinere a unei surse radioactive, deoarece există mii de surse radioactive care pot exploda în zone aglomerate sau în capitale mari, unde sunt răspândite materiile radioactive, provocând moartea a sute şi mii de persoane, lucru care se va repercuta asupra economiei pe termen lung. Această acţiune teroristă este dorită de grupările extremiste. (...) Surse ra­dio­active foarte puternice pot exploda prin mijloace convenţionale. Aceasta va duce la strecurarea de materiale ra­dioactive în centrul Londrei sau al ora­şu­lui Cairo şi va provoca, desigur, nu­meroase victime sau răniţi, pe termen lung, prin iradiere treptată. Această acţiune va fi mult mai îngrozitoare decât atacurile de la 11 Septembrie.

Permanent există informaţii despre tentative de contrabandă cu materiale radioactive. Avem înregistrate acţiuni de încercare de contrabandă cu materiale nucleare şi radioactive din toate statele. Aceste state ne informează atunci când arestează o persoană care încearcă să treacă peste graniţă sau să intre într-un aeroport cu materiale radioactive. În fiecare an, există sute de incidente refe­ritoare la tentative de contrabandă. Uniunea Sovietică s-a transformat dintr-un stat centralizat în mai multe state diferite. Rusia a reuşit să-şi revină de abia după câţiva ani. Statele care au reuşit să devină independente şi-au creat sisteme de monitorizare la graniţe, precum şi în alte zone. De aceea, noi şi comunitatea internaţională ne-am concentrat pe protejarea mate­rialelor radioactive şi nucleare din fosta URSS şi din fostele sale state. Mai sunt multe de făcut, în special pentru că multe din tentativele de contrabandă cu materiale radioactive provin din fosta Uniune Sovietică şi din unele state ale Europei de Est, cum ar fi Kazahstan, Uzbekistan, Ucraina şi România.”

Potrivit serviciilor româneşti şi structurilor de combatere a crimei organizate, filierele de trafic cu material radioactiv în România n-au fost numeroase în ultimii 10 ani. Atunci de ce s-a apucat mai-marele energiei ato­mi­ce să facă afirmaţii atât de riscante? Se pot face greşeli majore la un nivel atât de înalt? Sau există într-adevăr fi­liere de contrabandă cu elemente nucleare de care să nu ştim noi? Puţin probabil. Există o strânsă cooperare a serviciilor noastre de informaţii cu cele mai puternice din NATO. Orice mişcă, pe zona de interes a luptei împotriva terorismului, e monitorizat la sânge.

România n-a avut niciodată capabilităţi nucleare cu destinaţie militară. Programul nostru este eminamente civil, în scopul producerii energiei. Tentativele de contrabandă, cum le numeşte ElBaradei, pot exista având România doar ca ţară de tranzit. Spaţiul ex-sovietic este de peste 15 ani raiul reţelelor de trafic cu materiale radioactive şi elemente nucleare, cu posibilă destinaţie militară. Serviciile secrete implicate în lupta împotriva terorismului sunt îngrozite de varianta ca într-o zi o gaşcă de fundamentalişti nebuni să fie capabilă să fabrice şi să arunce asupra unei capitale europene o bombă nucleară. Ar fi probabil în­ce­putul sfârşitului.

În jocul tulbure al acuzaţiilor, ElBaradei protejează Rusia, deşi e încă o ţară importantă din care por­neşte contrabanda nucleară. Şeful AIEA cauţionează suspect Moscova, cea care face un joc şmecher şi periculos în pri­vinţa Iranului. Alături de o supărare cunoscută, dar nu foarte pu­blică, a SUA pe directorul AIEA, am putea avea o explicaţie pentru jocul murdar la adresa României.

La şefia AIEA, informaţiile vin şi pe filiera serviciilor naţionale de informaţii. Prin misiunea noastră de la Vie­na, furnizăm constant rapoarte supervizate de serviciile secrete româneşti, în colaborare cu cele din NATO. Cine a schimbat Rusia cu România în documentaţia furnizată lui ElBaradei? Cel mai probabil, alt serviciu.

Pe care noi, românii, l-am cunoscut prea bine 50 de ani. Unul cu o prezenţă destul de activă acum la Viena, o capitală consacrată ca un centru important al spionajului.

×
Subiecte în articol: editorial nucleare radioactive elbaradei