Interviul dat de Mohamed ElBaradei, directorul Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică, cotidianului de limbă arabă Al-Hayat are ceva suspect în el.
Interviul dat de Mohamed ElBaradei, directorul Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică, cotidianului de limbă arabă Al-Hayat are ceva suspect în el. Surprinzător, mai-marele energiei atomice mondiale a lansat o afirmaţie riscantă pentru securitatea naţională a României. Declaraţie care poate atrage, în mod cu totul nefericit, atenţia organizaţiilor teroriste asupra ţării noastre. Voi reda în continuare pasajul complet din interviul lui ElBaradei, pentru a înţelege contextul foarte grav în care a fost menţionat şi numele României.
“Mă tem mult de posibilitatea obţinerii de către grupările extremiste din Pakistan sau Afganistan de arme nucleare. Există o mare temere legată de posibilitatea obţinerii de către unele grupări, asemenea al-Qaeda, de arme nucleare din state noi. Furtul de arme nucleare, de mijloace de ghidare şi de rachete cu rază lungă de acţiune sau altele este deosebit de grav. Există multe posibilităţi de obţinere a unei surse radioactive, deoarece există mii de surse radioactive care pot exploda în zone aglomerate sau în capitale mari, unde sunt răspândite materiile radioactive, provocând moartea a sute şi mii de persoane, lucru care se va repercuta asupra economiei pe termen lung. Această acţiune teroristă este dorită de grupările extremiste. (...) Surse radioactive foarte puternice pot exploda prin mijloace convenţionale. Aceasta va duce la strecurarea de materiale radioactive în centrul Londrei sau al oraşului Cairo şi va provoca, desigur, numeroase victime sau răniţi, pe termen lung, prin iradiere treptată. Această acţiune va fi mult mai îngrozitoare decât atacurile de la 11 Septembrie.
Permanent există informaţii despre tentative de contrabandă cu materiale radioactive. Avem înregistrate acţiuni de încercare de contrabandă cu materiale nucleare şi radioactive din toate statele. Aceste state ne informează atunci când arestează o persoană care încearcă să treacă peste graniţă sau să intre într-un aeroport cu materiale radioactive. În fiecare an, există sute de incidente referitoare la tentative de contrabandă. Uniunea Sovietică s-a transformat dintr-un stat centralizat în mai multe state diferite. Rusia a reuşit să-şi revină de abia după câţiva ani. Statele care au reuşit să devină independente şi-au creat sisteme de monitorizare la graniţe, precum şi în alte zone. De aceea, noi şi comunitatea internaţională ne-am concentrat pe protejarea materialelor radioactive şi nucleare din fosta URSS şi din fostele sale state. Mai sunt multe de făcut, în special pentru că multe din tentativele de contrabandă cu materiale radioactive provin din fosta Uniune Sovietică şi din unele state ale Europei de Est, cum ar fi Kazahstan, Uzbekistan, Ucraina şi România.”
Potrivit serviciilor româneşti şi structurilor de combatere a crimei organizate, filierele de trafic cu material radioactiv în România n-au fost numeroase în ultimii 10 ani. Atunci de ce s-a apucat mai-marele energiei atomice să facă afirmaţii atât de riscante? Se pot face greşeli majore la un nivel atât de înalt? Sau există într-adevăr filiere de contrabandă cu elemente nucleare de care să nu ştim noi? Puţin probabil. Există o strânsă cooperare a serviciilor noastre de informaţii cu cele mai puternice din NATO. Orice mişcă, pe zona de interes a luptei împotriva terorismului, e monitorizat la sânge.
România n-a avut niciodată capabilităţi nucleare cu destinaţie militară. Programul nostru este eminamente civil, în scopul producerii energiei. Tentativele de contrabandă, cum le numeşte ElBaradei, pot exista având România doar ca ţară de tranzit. Spaţiul ex-sovietic este de peste 15 ani raiul reţelelor de trafic cu materiale radioactive şi elemente nucleare, cu posibilă destinaţie militară. Serviciile secrete implicate în lupta împotriva terorismului sunt îngrozite de varianta ca într-o zi o gaşcă de fundamentalişti nebuni să fie capabilă să fabrice şi să arunce asupra unei capitale europene o bombă nucleară. Ar fi probabil începutul sfârşitului.
În jocul tulbure al acuzaţiilor, ElBaradei protejează Rusia, deşi e încă o ţară importantă din care porneşte contrabanda nucleară. Şeful AIEA cauţionează suspect Moscova, cea care face un joc şmecher şi periculos în privinţa Iranului. Alături de o supărare cunoscută, dar nu foarte publică, a SUA pe directorul AIEA, am putea avea o explicaţie pentru jocul murdar la adresa României.
La şefia AIEA, informaţiile vin şi pe filiera serviciilor naţionale de informaţii. Prin misiunea noastră de la Viena, furnizăm constant rapoarte supervizate de serviciile secrete româneşti, în colaborare cu cele din NATO. Cine a schimbat Rusia cu România în documentaţia furnizată lui ElBaradei? Cel mai probabil, alt serviciu.
Pe care noi, românii, l-am cunoscut prea bine 50 de ani. Unul cu o prezenţă destul de activă acum la Viena, o capitală consacrată ca un centru important al spionajului.