x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale La Brebu

La Brebu

de Carmen Anghel    |    20 Iul 2012   •   18:05
La Brebu

Anul acesta se implinesc 380 de ani de la urcarea pe tron a Domnitorului Matei Basarab (1632-1654). Arhiepiscopia Bucurestilor a decis reactivarea manastirii de la Brebu, Prahova.

Trec peste nemultumirile oamenilor din localitate, care considera ca este biserica lor, muzeul lor.

Am amintiri frumoase despre Brebu. Am amintiri din adolescenta, cand citeam romane romanesti de capa si spada, in care se vorbea despre resedinta de vara a Basarabilor; nu stiu daca era aceasta, dar asa mi-a placut sa cred intr-o prea frumoasa zi de vara in care, alaturi de cativa prieteni, am patruns in universul cavalerilor din Tara Romaneasca. O curte frumoasa, o biserica, o cladire-palat (sau ce mai ramasese din el), curtea presarata cu trovanti si, in spate, o livada prin care ajungeai la lac.

Am furat, recunosc, cate un mar din livada, ne-am plimbat putin pe marginea lacului, am vizitat muzeul (am retinut o tiparnita veche), am mangaiat trovantii, apoi am stat pe un trunchi de copac si am savurat linistea locului si frumusetea lui.

Eram doar noi, palatul, trovantii, un muzeograf si biserica. Dar biserica era incuiata, chiar daca se afla in curtea muzeului. Am plecat amarati ca nu am putut intra in biserica. Dar am luat intamplarea ca pe un motiv bun sa revenim.

×