x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale La casa de nebuni a marilor parchete

La casa de nebuni a marilor parchete

de Sorin Roşca Stănescu    |    03 Oct 2012   •   16:46

Cateva stiri bomba sunt de natura sa creeze perplexitate. Laura Codruta Kovesi i-a predat stafeta, cu de la sine putere, lui Daniel Morar. Acesta s-a si instalat la pupitrul de comanda al Parchetului de pe langa Inalta Curte. Si anunta senin ca nu va candida pentru functia pe care o exercita, prin gratia doamnei, intrucat procesul de selectie nu este transparent. La randul ei, Laura Codruta Kovesi ne transmite doua informatii care se bat cap in cap. Ca se intoarce acasa. Pentru a profesa ca procuror. Ca s-a inscris pentru concurs la sefia DNA-ului. Iar din surse guvernamentale vine bomba. A primit o aprobare pentru a reprezenta statul roman la Bruxelles. O aruncare pe horn?

Laura Codruta Kovesi, Daniel Morar si cei care sunt nasii lor politici lasa impresia ca incalca legea cu buna stiinta. Acea lege care, la modul imperativ, se opune crearii de grupuri de interese sau de gasti la nivelul conducerii marilor parchete. Litera si spiritul legii sunt fara echivoc. Conducatorii acestor parchete trebuie schimbati atunci cand a trecut timpul maxim in care ei au dreptul sa functioneze. Orice prelungire a atributiilor, sub orice forma si, cu atat mai mult, vreo rocada reprezinta abateri grave de la legea care reglementeaza acest important domeniu. Nici nu mai trebuie pusa in discutie prestatia lamentabila a celor doi procurori, care au dovedit cu prisosinta aservirea lor politica. Si nici competenta ori incompetenta lor profesionala. Pur si simplu legea obliga la schimbare.

Nu mai este un secret pentru nimeni ca Traian Basescu, mai ales dupa prima sa suspendare, temandu-se ca de dracu’ de a doua si de vreo demitere, si-a construit cu migala punctele de rezistenta. Redutele. Unde a putut, a schimbat chiar legea, in sensul dorit. Unde nu a putut, si-a plasat oameni fideli si a umblat la proceduri. Si la propaganda. Mai ales in afara tarii. De fapt, la abureala unor birocrati europeni.

Informatiile contradictorii si aiuritoare despre viitorul doamnei Kovesi fac parte din acest scenariu. Carevasazica, ea anunta ca se retrage de unde a plecat dar, in paralel, impreuna cu tutorele ei Basescu, lucreaza la doua scenarii. Face presiuni prin CSM si prin functionari europeni mai degraba inocenti si dezinformati decat rau-voitori ca, in pofida legii si in numele unei asa-zise proceduri transparente de numire, Kovesi sa se inscauneze sef la DNA. Dar, ca solutie de avarie, iata, a avut loc o numire. Facuta sub aceleasi presiuni, ale presedintelui demis politic si ale functionarimii UE. Si unde? La Bruxelles. Unde Kovesi ar urma sa reprezinte statul roman. In ce domeniu? Al justitiei. Al luptei impotriva coruptiei. Ca si cand nu sunt destui cei care ne ponegresc. Iar Mona Pivniceru, tinuta sub presa la Bruxelles, si ministrul de Externe Corlatean, aflat in aceeasi situatie, se amagesc, crezand ca scapa de Kovesi printr-o asa-numita “aruncare pe horn”. De fapt, nu au facut altceva decat sa-i asigure lui Kovesi credibilitatea. Si sa-i acopere spatele.
Sursa: CorectNews

×