x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale La mine in birou ninge deja

La mine in birou ninge deja

de Codrut Seres    |    26 Aug 2005   •   00:00
La mine in birou ninge deja

Atunci cand vorbim despre un alt fel de a face administratie si politica trebuie sa ne gandim, in primul rand, la eficienta pe care ti-o ofera mereu legatura cu oamenii. Exista evenimente mai greu predictibile, cum sunt dezastrele naturale, care au devenit, din nefericire, parte din cotidian. Impotriva lor se poate lupta prin structuri de reactie rapida aflate mereu cu arma la picior. (Singurul lucru bun pe care il aduc inundatiile care se succed in serie ar trebui sa fie o organizare anume, bazata pe monitorizarea continua a fenomenului si pe alocarea de resurse, in asa fel, incat alte resurse sa nu fie mereu luate de ape.) Dar exista si provocari predictibile. Prea des ne prind asemenea provocari banale pe picior gresit. Vine iarna! Inca nu am date suficiente de la meteorologi ca sa pot aprecia cat de usoara sau cat de grea va fi iarna care vine. De aceea voi lua in calcul varianta cea mai rea.

Am avut in vedere asigurarea stocurilor pentru o perioada de sase luni (octombrie 2005-martie 2006), in conditiile in care, fata de anul trecut, consumul de energie electrica a crescut cu 5%. In al doilea rand, am urmarit finalizarea in timp util (pana la 30 octombrie) a reparatiilor la toate utilajele.

Termoelectrica, principalul producator de energie electrica si termica, a constituit deja stocurile de lignit si huila necesare pentru iarna. La pacura, avem stocuri realizate in proportie de 60%, completarea urmand a fi facuta pana la 30 septembrie. Gazele naturale necesare Termoelectrica vor fi achizitionate printr-un contract incheiat cu Romgaz Medias. De asemenea, Ministerul Economiei si Comertului a alocat anul acesta societatii Termoelectrica fondurile necesare pentru functionarea in conditii de siguranta si randament maxim. Vom fi pregatiti pentru anotimpul rece pana cel mai tarziu la sfarsitul lunii septembrie.

Scriu toate astea si nu ma simt linistit. Legatura cu oamenii, despre care vorbeam, ma face sa-mi pregatesc si un program de inspectie in teritoriu, care va incepe la acest sfarsit de saptamana si se va sfarsi, probabil, o data cu primii ghiocei. Fiecare regiune are probleme si nevoi specifice. Fiecare regiune se afla la un nivel diferit de pregatire sau de utilare. Nu poti afla niciodata cu adevarat care e realitatea decat coborand in ea.

De cincisprezece ani iarna nu ne aduce pe ecranul televizoarelor imaginea unor copii care patineaza linistiti, cu gandul, deja, la caldura de acasa, ci imaginea unor manageri care explica, la nesfarsit, de ce anotimpul rece e acum cu totul altfel, de ce au fost luati prin surprindere si cat e de greu sa faci fata unor fenomene pe care le stim de pe vremea dacilor.

Avem inca in mult prea mare masura o administratie reactiva. Timpul nu mai are rabdare cu ea. Trecerea la o administratie preventiva, activa, normala, presupune o politica dedicata anume acestui scop. Ma pregatesc pentru o iarna grea, sperand ca ea sa nu vina. Politica moderna inseamna sa pui la punct o administratie gata sa lupte cu orice anotimp.
×
Subiecte în articol: editorial