x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale La muncă! La care muncă?

La muncă! La care muncă?

de Ionuț Bălan    |    18 Apr 2012   •   19:36

Somajul in randul tinerilor a atins in 2011 cel mai inalt nivel din ultimii 15 ani: 23,7% ­ observa revista Finantistii. E adevarat ca rata e inferioara celei din Grecia sau Spania ­ unde aproape jumatate din tineri nu au loc de munca ­, dar in nici o alta tara UE nu e de trei ori mai mare decat media. Cu alte cuvinte, daca in Grecia rata medie a somajului se situeaza la 17,7% si cea in randul tinerilor la 44,4%, in Spania la 21,7% fata de 46,4%, la noi se plaseaza la 7,4%, comparativ cu 23,7%.

Pana la o rata a somerilor tineri de doar 8-9% precum in Germania, Olanda sau Austria este cale lunga, important e insa ca macar sa avem vreo intentie in acest sens. Avem? Nu, rata somajului in randul populatiei active sub 25 de ani a avansat in Romania de la 15,8% in 1998 la 23,7% in 2011, in vreme ce in Polonia s-a micsorat de la 42,5% in 2004 la 25,8% in 2011.

De aici se vede ca, in Romania, rata medie se gaseste la doar 7,4% pentru ca s-a transformat somajul in povara fiscala. Fie c-a fost vorba de taxa implicita numita inflatie, de contributiile sociale mari ori de multitudinea de taxe explicite, au rezultat veniturile mici si sigure preferate de romani in sondaje. Polonia s-a debarasat insa de lucratorii a caror munca aducea o valoare adaugata scazuta si, pe aceasta baza, s-au marit lefurile celorlalti. Dar nici disponibilizatii n-au fost lasati de izbeliste, fiindca mediul economic a permis atragerea unor investitori straini care au creat locuri de munca. In cele din urma, pentru ca a apasat puternic pedala reformelor, Polonia a reusit sa opreasca degradarea invatamantului si sa reverseze si trendul vazut la nivelul somajului in randul tinerilor. Nu ca la noi, unde sistemul educational s-a depreciat an de an, in paralel cu majorarea ratei somajului.

In fine, cele mai proaspete "imagini" din Piata Universitatii ne-au aratat tineri frustrati, dand cu pumnul. De ce se sunt ei violenti? Pentru ca nu identifica exact cine-i vinovat pentru ceea ce li se intampla si cauta o modalitate de refulare. Primul lucru care ar trebui sa se intrebe insa este: De ce n-au serviciu si recurg, uneori, la activitati ilegale pentru a trai? Fiindca societatea nu le ofera nimic. Tinerii sunt frustati si agresivi deoarece se considera slabi. Dar nu e vina lor ca societatea e condusa prost si-s lipsiti de optiuni. O astfel de societate ­ slab structurata ­ a fost acaparata de indivizi care le cer tinerilor sa presteze activitati in afara legii. Ba mai apar si oameni politici ai puterii care-i trimit, cu perfidie, la munca, desi e clar ca taxele si contributiile majorate le-au distrus joburile.

Mai ramane o singura intrebare de pus: De ce sunt scumpe marfurile Made in Romania daca-s realizate de cea mai ieftina forta de munca din UE, dupa cea din Bulgaria? Din cauza coruptiei si a miilor de sinecuri. Intr-un asemenea mediu n-ai nevoie de salariati cu facultate ori de tineri dinamici. Pentru a-ti fi de folos inginerii scopul ar trebui sa fie productia, nu furtul. La noi insa acesta e activitatea de baza, iar grosul formarii brute de capital se realizeaza in economia "la negru".

In economia la vedere micii oameni de afaceri continua sa aiba impresia ca totul ii impiedica la nivelul legislatiei fiscale. Si, in cele din urma, dupa ce ideile lor de business sunt puse pe butuci, dar nu din cauza lipsei de realism, ci a mediului economic ostil, isi spun ca sunt inca tineri si pleaca in afara. Din pacate, in strainatate, nu vor incerca sa faca vreo afacere, ci vor ramane cu mentalitate de sluga pe care le-a inoculat-o mediul din Romania.

×