x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale "La revedere, prietene!"

"La revedere, prietene!"

de Adrian Năstase    |    24 Iun 2014   •   14:42

Volumul "Hard Choices" ("Opţiuni dificile"), semnat de Hillary Clinton şi lansat în acest an, relatează experienţa, la Departamenul de Stat, a celei care, în perioada 2009-2013, a ocupat funcţia de secretar de Stat al Statelor Unite.

Cartea este, în acelaşi timp, un "raport" despre trecut dar este, probabil, şi o pregătire pentru viitoarele alegeri prezidenţiale.

Sunt prezentate acţiuni americane de politică externă în Pacific, relaţiile cu China, problemele din Afghanistan şi din Pakistan, Primăvara arabă, întâmplările politice şi militare din Libia, evoluţiile în relaţiile cu Iranul, proiectele pentru Gaza, situaţii din America Latină sau Africa. Interesante sunt comentariile legate de "diplomaţia digitală", rolul energiei în politica mondială sau cele referitoare la schimbările climatice. Evident, este analizată evoluţia relaţiilor cu Rusia, dar şi cu Europa.

Ceea ce m-a surprins a fost fapul că, într-un volum de 635 de pagini despre politica externă americană în intervalul 2009-2013, nu există un singur cuvânt despre parteneriatul strategic cu România, nu este menţionată, nicăieri, România şi nu există, în index, Traian Băsescu - nici măcar în legătură cu "lovitura de stat" din 2012, sau în legătură cu rolul său referitor la Rusia, Marea Neagră, Ucraina. Nici un cuvânt, nicio menţiune. De ce oare? Poate că acest lucru se explică şi prin lipsa unui ambasador american la Bucureşti de aproape doi ani. Se pot trage concluzii însă şi din faptul că, în România, în ultimii ani, nu au mai avut loc vizite ale unor preşedinţi străini.

Cred că atunci când preşedintele american, la Varşovia îţi spune "ce mai faci prietene?", asta înseamnă, în tradiţia americană, că el nu face un efort să-şi amintească numele tău. Probabil că la fel vor proceda în curând, şi românii...

P.S. S-ar putea ca menţiunile despre România să apară la un alt nivel - în memoriile ambasadorului Gitestein.

×