x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Liberalizarea de la gaze n-are legătură cu conectarea la piaţa liberă

Liberalizarea de la gaze n-are legătură cu conectarea la piaţa liberă

de Ionuț Bălan    |    16 Mai 2016   •   08:04
Liberalizarea de la gaze n-are legătură cu conectarea la piaţa liberă

ANRE solicită liberalizarea totală a pieţei gazelor de la 1 iulie. Faptul că, după consumatorii noncasnici, şi populaţia se va raporta la piaţă înseamnă normalitate. Dar, din păcate, conectarea la piaţă nu e reală. Prin conducte circulă doar gaze româneşti scumpe, nu şi gaze olandeze, norvegiene, britanice sau ruseşti ieftine. În ciuda liberalizării, românii nu pot profita de faptul că preţul gazelor a scăzut pe piaţa internaţională.

Gazele românilor se scumpesc când în UE se ieftinesc, fiindcă au încăput pe mâna unui oligopol ce furnizează un produs în care-s incluse cheltuieli ce susţin un management luat prin surprindere de ieftinirea de pe piaţa internaţională, fără să-şi fi făcut hedging. Şi ca acest lucru să nu se observe consumatorii românii nu-s conectaţi la „realităţile” internaţionale. Furnizorii îşi încasează veniturile de oligopol, statul multele taxe, iar la final se observă că gazele se scumpesc, cam cum cresc taxele pe proprietate, ce ţin sub control cererea agregată.

Deci, indiferent că se cheamă preţ administrat sau liber, după 1 iulie, gazele furnizate populaţiei vor fi mai scumpe, nu mai ieftine, cum e în Europa, Şi asta fiindcă nu există concurenţă pe conductele româneşti. Gazele-s livrate la preţ de oligopol, ca să susţină incapacitatea managerială.

În vremurile în care presa era o forţă astfel de chestiuni erau imposibil de băgat sub preş. Ziariştii ar fi zis că felul în care s-a făcut privatizare în energie a dus la formarea unui oligopol şi că piaţa funcţionează ca în timp de război. Se vede că populaţia reacţionează bine la restricţii, dar e o enigmă de ce nu i se dă economiei aer pe timp de pace? Un „buffer” constituit acum, similar cu rezerva băncii centrale, ne-ar da lejeritate în negocierea unor preţuri bune la gazele contractate de pe piaţa internaţională.

×
Subiecte în articol: gaze