x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Locuintele noastre la pachet

Locuintele noastre la pachet

de Laszlo Borbely    |    19 Dec 2005   •   00:00
Locuintele noastre la pachet

In tarile nordice, acolo unde se inregistreaza cele mai scazute temperaturi, majoritatea caselor sunt realizate din lemn, iar in ceea ce priveste durabilitatea, majoritatea caselor construite traditional in Romania erau din lemn si au rezistat sute de ani.

Casa din piatra sau caramida este una din cele mai inradacinate prejudecati in randul constructorilor si beneficiarilor nostri. Industrializarea si cererea din ce in ce mai mare de locuinte i-au facut pe vestici sa treaca mult mai usor la "casele prefabricate" si aceleasi motive le luam in calcul si noi acum. Avem nevoie de locuinte care sa se construiasca usor, mai ieftin si cu o perioada de santier cat mai redusa.

Cred ca am spart gheata, lucru demonstrat saptamana trecuta de interesul mare pentru prezentarea publica de solutii tehnologice noi in constructia de locuinte, atat din partea presei, cat si a specialistilor.

Si am simtit o evolutie in acest sens.

In Banat am reconstruit aproape jumatate din case folosind sisteme noi, precum lemnul si structurile metalice. Numai asa a fost posibil ca la ultimele amplasamente eliberate de primarii doar prin lunile septembrie si octombrie sa se poata construi case noi in numai doua-trei saptamani. Peretii prefabricati, care s-au montat in timp record, au fost cei care s-au montat repede si nu au produs probleme la aparitia frigului si umezelii, asa cum s-a intamplat cu tencuielile umede de la casele din caramida ce au dus la intarzierea lucrarilor.

A lua pe "nu" in brate este periculos si ineficient, dar din pacate o practica des intalnita. "Casele noi nu rezista la clima din Romania" sau "nu sunt durabile". Este cu totul fals: in tarile nordice, acolo unde se inregistreaza cele mai scazute temperaturi, majoritatea caselor sunt realizate din lemn, iar in ceea ce priveste durabilitatea, majoritatea caselor construite traditional in Romania erau din lemn si au rezistat sute de ani.

Incurajam folosirea de tehnologii noi de constructii, pentru ca astfel recunoastem progresul in acest domeniu, sunt rapide, ieftine (si ar putea avea costuri si mai mici daca s-ar produce industrializat, in cantitati si mai mari). Si nu in ultimul rand, realizate cu sisteme noi de constructie sunt confortabile, fiind mai bine izolate din punct de vedere termic.

Normativele europene pe care le vom aplica de anul viitor ne fac sa ne dorim case cat mai eficiente termic, cat mai "calduroase". Nu numai pentru ca la vanzarea si cumpararea casele va fi important si acest aspect, ci si pentru ca pretul combustibililor este in continua crestere si pe termen lung trebuie sa ne gandim si la costurile de intretinere a lor. Cu aceasta problema s-au confruntat si politicienii si economistii din tarile Uniunii Europene si asa au ajuns sa acorde o mai mare importanta modului cum sunt construite casele, cum sunt izolate, nu doar cum sunt finisate si dotate. Termopanul (sistemul de ferestre termoizolante), atat de popular astazi, nu este suficient. Polistirenul, vata minerala si celelalte tipuri de materiale noi trebuie luate "la pachet" si folosite impreuna. Banca Mondiala ne va sprijini pentru a implementa proiecte pilot cu aceste tehnologii si am alocat si fonduri de la buget pentru acestea incepand din 2006. Drept pentru care, in primul trimestru al anului, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului va organiza un concurs de solutii constructive flexibile, eficiente din punct de vedere energetic, realizate cu tehnologii noi, care vor fi implementate prin proiectele pilot.

Strategiile pe termen lung nu se fac doar din cifre si grafice, ci si deschizand drumul pentru noi si noi oportunitati. Si categoric, tehnologiile avansate in constructia de locuinte merita sa fie cunoscute si folosite de cat mai multi constructori.

×
Subiecte în articol: editorial