x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Lovitura de graţie

Lovitura de graţie

de Sorin Roşca Stănescu    |    22 Sep 2013   •   16:59

Ultima miscare politica facuta de Traian Basescu are efecte devastatoare. Solicitarea facuta Curtii Constitutionale, legata de pragul referendumului, pune cruce celui mai important proiect USL. In niciuna dintre variantele de raspuns ale CCR nu mai este posibila organizarea referendumului pentru noua Constitutie in cursul anului viitor. Aceasta situatie complica si mai mult raporturile zdruncinate din interiorul USL. Exista insa si o varianta de raspuns.

Este limpede pentru oricine intelege sau intuieste resorturile proceselor politice ca, in timp ce Guvernul Ponta in special si USL in general sunt vital interesate de existenta unei stabilitati, Traian Basescu, in incercarea sa de a-si construi un viitor politic post-prezidential, are nevoie sa creeze un tip de instabilitate generatoare de stari confictuale in interiorul coalitiei aflate la guvernare.

Sub aspectul proiectelor politice, o noua Constitutie, in care rolul principal urma sa-l joace Crin Antonescu si PNL, si regionalizarea, operatiune pilotata de Liviu Dragnea si PSD, reprezentau chintesenta primului an de guvernare, dincolo de gestionarea statului. Ambele proiecte sunt ingropate de Traian Basescu drept consecinta a jocului extrem de sofisticat in tandem cu judecatorii Curtii Constitutionale, unde presedintele dispune de majoritate. Atacarea Legii referendumului, mai intai de catre PSD si apoi de catre Traian Basescu, indiferent de decizia care va fi luata, impiedica pe tot parcursul anului viitor finalizarea proiectului constitutional si, pe cale de consescinta, si finalizarea regionalizarii. Este un adevarat gaz peste foc in conditiile in care si asa relatiile din interiorul USL sunt tensionate intr-un mod periculos de scandalul Rosia Montana – ca sa nu spun fracturate –, pe lista de asteptare urmand un casus belli si mai relevant, numit gazele de sist. Aparent, USL nu are nicio solutie de a riposta. In realitate, o solutie exista. Daca exista vointa politica in acest sens.

Fara a se ascunde dupa degete, fruntasii celor doua importante formatiuni politice care compun USL recunosc ca desemnarea candidatului prezidential reprezenta principala piatra de incercare a coeziunii acestei coalitii. Din aceasta perspectiva PNL si-a  indeplinit angajamentul. Cu sprijinul liberalilor, indispensabil la momentul respectiv, PSD guverneaza, avandu-l drept premier pe Victor Ponta. Partea a doua a intelegerii urmeaza a fi indeplinita de catre PSD. Desemnarea lui Crin Antonescu, in mod oficial, drept candidat prezidential. Si, mai ales, certitudinea acestei desemnari. Dincolo de deciziile asumate de congresele celor doua partide, acest proiect politic este din ce in ce mai mult pus sub semnul intrebarii. Pe masura ce trece timpul PSD-istii isi doresc din ce in ce mai mult un candidat propriu, iar in oglinda liberalii nu mai au incredere in onestitatea partenerilor. Ce e de facut?

Acum, mai mult decat oricand, solutia prezidentialelor anticipate devine nu numai logica, ci si fezabila. Constitutia permite acest lucru. Este suficient ca PSD sa-si declare oficial intentia de a organiza alegeri prezidentiale in primavara, simultan cu europarlamentarele. Apoi, in Parlament, urmeaza ca majoritatea sa modifice un singur articol din Legea alegerii presedintelui. Odata intrata in campania pentru prezidentiale, USL isi va recastiga coeziunea. Presedintele nou ales urmeaza sa astepte incheierea mandatului lui Basescu pentru a-si prelua functia.

Sursa: CorectNews

×