Preşedintele putea să ignore gestul lui Mircea Geoană. N-a făcut-o. Mircea Geoană a ştiut că Traian Băsescu e vulnerabil când vine vorba despre punerea la îndoială a bărbăţiei sale.
După schimbul de replici dintre Mircea Geoană şi Traian Băsescu, s-a trăncănit ore în şir pe televiziunile de ştiri disperate că trebuie să transmită 24 din 24 de ore ştiri dintr-o realitate în care se petrec puţine lucruri importante. Întrebarea chinuitoare pentru toţi dătătorii cu părerea din studiouri, mulţi dintre ei aflaţi în plină siestă şi, aşadar, cu mintea aţipită, a fost următoarea: Cine a avut dreptate?
Şi cum Mircea Geoană are în presă mult mai mulţi duşmani decât Traian Băsescu, balanţa a înclinat în favoarea lui Traian Băsescu. S-a vorbit astfel despre gafa lui Mircea Geoană, unii grăbindu-se să readucă în discuţie faimoasa etichetare iliesciană de prostănac. Ca şi în cazul campaniei împotriva Elenei Băsescu, soldată cu victoria candidatei la europarlamentare, trăncănitorii tv n-au ţinut cont de un adevăr în materie de percepţie a opiniei publice:
Opinia publică se uită la faptele din jur doar cu coada ochilor. Astfel, ea nu reţine decât esenţa acestor fapte. În cazul războiului dintre Mircea Geoană şi Traian Băsescu, opinia publică a înlăturat nuanţele de gen, cine are dreptate, şi a tras rapid concluzia: Mircea Geoană se războieşte cu Traian Băsescu.
În cazul Elenei Băsescu, atacurile în afacerea scaunul electric au dus la scorul incredibil obţinut în localitatea în care candidata a dăruit scaunul. Pentru că opinia publică n-a reţinut greşeala de exprimare - mai ales dacă ne gândim că astfel de greşeli ar fi făcut, de emoţie, şi Caragiale -, ci esenţa: fata a dăruit un scaun bătrânilor de la un azil. La fel, campania tembelă dusă de televiziunile de ştiri împotriva uniformei purtate de Elena Băsescu i-a dat o mână de ajutor: Militarii au priceput doar faptul că Elenei Băsescu îi place să le poarte uniforma, lucru considerat salutar de o categorie complexată în planul modei de îmbrăcămintea obligatorie.
Asemănător, duşmanii crânceni ai lui Mircea Geoană n-au făcut altceva decât să-i dea o mână de ajutor, crezând că-l combat. Pentru că, indiscutabil, Mircea Geoană tocmai asta a urmărit: Să se adâncească în opinia publică de la noi convingerea că între el şi Traian Băsescu e o confruntare pe viaţă şi pe moarte.
Această strategie de campanie i-a reuşit perfect liderului PSD prin declaraţia că se retrage din CSAT pe motiv că la nici o şedinţă a instituţiei nu s-a discutat calendarul retragerii din Irak. Traian Băsescu a apărut marţi, 9 iunie 2009, pe la prânz, pentru a-l contrazice. O greşeală colosală. Adversarul său tocmai asta a ţintit:
un răspuns dur din partea lui Traian Băsescu.
Sensibile la scandaluri, televiziunile de ştiri au împărţit ecranul în două pe parcursul intervenţiei lui Traian Băsescu. Într-o parte cuvânta preşedintele. În cealaltă, apărea uşa biroului lui Mircea Geoană de la Senat împreună cu precizarea: Urmează replica lui Mircea Geoană. Opinia publică, străină de nuanţe, a aruncat o privire fugară la televizor şi şi-a spus: S-a declanşat un război între Mircea Geoană şi Traian Băsescu. De ce au socotit strategii de campanie ai lui Mircea Geoană că se impune un astfel de conflict? Din două motive:
1) Pe fondul rezultatului prost al PNL la europarlamentare, pentru a atrage atenţia că principalii competitori la prezidenţiale au rămas doi: Mircea Geoană şi Traian Băsescu;
2) Pentru a întări convingerea că Traian Băsescu nu e un democrat. Astfel, domnia sa s-a retras din CSAT pe motiv că aici Traian Băsescu bate cu pumnul în masă;
3) Pentru a şterge definitiv impresia că, prin alierea cu PD-L-ul lui Traian Băsescu, el, Mircea Geoană, e cumva aliat cu Traian Băsescu. Preşedintele putea să ignore gestul lui Mircea Geoană.
N-a făcut-o. Mircea Geoană a ştiut că Traian Băsescu e vulnerabil când vine vorba despre punerea la îndoială a bărbăţiei sale.
Nu de puţine ori până acum, de dragul de a nu fi crezut laş, Traian Băsescu a fost de-a dreptul imprudent.
Răspunzându-i lui Mircea Geoană, Traian Băsescu şi-a pierdut uriaşul avantaj pe care i-l dădea ţinerea strâns îmbrăţişat a liderului PSD. Legitimându-l astfel drept principal adversar la prezidenţiale, PSD e aliat al PD-L la guvernare.
Mulţi se vor întreba dacă Mircea Geoană nu riscă plecarea PSD de la guvernare prin asumarea acestui război deschis cu Tătucul PD-L. Greu de dat un răspuns. Nu-i exclus ca Mircea Geoană să-l provoace pe Traian Băsescu să rupă coaliţia. PSD ar fi atunci victima iresponsabilităţii lui Traian Băsescu, în stare să arunce ţara într-o profundă criză politică pe vremuri de criză economică. Nu-i exclus însă ca Mircea Geoană să ştie un adevăr: Ca şi liderii PSD, liderii PD-L nu sunt dispuşi să plece de la ciolan. Nici măcar de dragul lui Traian Băsescu.
Citește pe Antena3.ro